Heraldikai lexikon/Csonka

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Névváltozatok:
mancus: tsonka, bénna (Pápai/Bod 383.), mutilatus: tsonkúlt, bénnított (uo. 404.), animalia trunca pedum: tsonka lábú állatok (uo. 629.), de: gestümmelt, gestutzt, fr: morné(e), morner, en: to blunt, chopped-off, dis-armed
Rövidítések

Címerhatározó/Szalóky címer

http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/cimereslevel-adatbazis/adatlap/829

Csonka, olyan címerábra, melynek valamelyik része hiányzik. Csonka egyaránt lehet mesteralak és címerkép is. A címerképeknél általában olyan címerállat, melynek egy vagy több testrésze hiányzik, például a fogai, a nyelve, a karmai, a lábai, a csőre. Ilyen értelemben ellentéte a fegyverzett kifejezésnek. A címerképeknél elsősorban a madarak és azokon belül is a rigók és alerionok szoktak csonkák lenni, melyek főleg az angol és a francia heraldikában fordulnak elő. A régi német heraldikában használták a megszégyenített (geschändet) kifejezést is, pl. az olyan kutyára, melynek fülei és farka meg van kurtítva.

Egy mesteralakot akkor nevezünk csonkának, ha az egyik vége nem érinti a pajzs szélét. Ilyen például a(z alul) csonka cölöp, mely (alul) rövidebb a szokványos cölöpnél vagy a (bal oldalon) csonka pólya, melynek egyik (pl. a baloldali) vége nem érinti a pajzs szélét. Néha használják a megkurtított (de: gestuzt) kifejezést is, az olyan mesteralakra is (pl. szarufára), melynek a csúcsa van lemetszve.