Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Rigó

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Három rigó a Stummer család címerében címerében

Névváltozatok:
turdus: húros-madár, turduſ viscivorus: fa gyöngygyel élö́ húros-madár, turdarium: húros-madár tartó hely (Pápai/Bod 631.), csonka rigó (M. katolikus lexikon: címertörés címszó), pacsirta (Szendrei 1896. 560.), repülő pacsirta (Barna-Sümeghy 156. l.), feketerigó

fr: merlette, merle, de: Amsel, en: merlette, martlet, martinet, la: merula
Rövidítések

A rigó a heraldikában kisméretű énekesmadár. Ha a címerleírásban nincs külön meghatározva, a magyar címertan minden kis énekesmadár-ábrázolást rigónak tekint. A Sréter család címerében pl. Nagy Iván közlésében "természetes tengelicz (carduelis seu achantis avicula)" van (X. 353. l.).

V. István dénárja

A francia és a rajnai heraldikában gyakran szerepel. A francia heraldikában (merlette) általában megcsonkítva, csőr és lábak nélkül, testhez simuló szárnyakkal ábrázolják. Kiskacsa-alakú madár. Gyakran fekete színű. Mivel a korai francia címerekben is gyakran előfordultak, az a vélemény alakult ki, hogy azon lovagoknak adták kitüntetésként, akik részt vettek a keresztes hadjáratokban és ott megsebesültek.

A rigót rendesen mint csonka rigót (mutila merula, apodis, merlette, Merlette, Amsel ohne Schnabel und Füsse) ábrázolják, mint a homonnai Drugethek czímereiben (100. ábra). Bárczay 149.

Címerek Gelre herold címerkönyvéből

A rigó szimbolikája[szerkesztés]

A de Xhénemount család címere

Fekete tollazata miatt a bűn, az ördög szimbóluma. Szent Benedek legendájában csábítóként jelenik meg. A heraldikában pozitív jelentéstartalmú, viszonylag gyakori madár.

A rigó a magyarban már 1193-ban előfordul (In Zuloc prima meta incipit ab aqua. Rigauz), és megtalálható a Besztercei szójegyzékben is (merula: rigo, 1395 k.). Eredetileg csak a fekete rigót jelentette, és a madár színe a vele nem rokon sárgarigó megkülönböztetésére szolgál. A legtöbb nyelvben a két madárnak eltérő neve van.[1]

  1. TESz III. 414

http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/cimereslevel-adatbazis/adatlap/605 seregély

Lásd még[szerkesztés]

heraldika