Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Anya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Az anya az utód szülőpárjának biológiai vagy szociális, jogi nőtagja. A sógorsági rokonságban anyának nevezik a házasfelek a saját vér szerinti anyjukon kívül a házastársuk anyját is.

Névváltozatok:
asszony anya, edesanya, gyöngy anya (M. nyelvtört. 96.)

la: mater, hu. la: materfamiliaris, vera mater
Rövidítések

Különféle társadalmi, kulturális, vallási, jogi, genealógiai szerepe létezik. Van édesanya, mostohaanya, biológiai anya, béranya stb. Biológiai értelemben a gyermekek világra hozója, génállományuk felének átadója. Jogi értelemben az a biológiai vagy a családba házasság útján bekerült nőnemű szülő, aki nagykorúságukig a gyermekeket apával közösen neveli és testi lelki egészségükért felelősséggel tartozik.

Az anya elsődleges történelmi szerepe a gyermekek felnevelése volt, de a 20. századtól a nyugati világban e tekintetben az apára is egyre nagyobb feladat hárul. Az anya társadalmi és vallási helyzetét a jog és a vallási előírások határozzák meg, melyek elsődleges funkciója a múltban a legitim utódlás biztosítása volt a családon belül. Ezért a nőket számos hátrányos jogi, erkölcsi és vallási megkülönböztetés érte.

A nemesi családokban az anya származása is rendkívül fontos volt. Egyes tisztségek elnyeréséhez (kamarás, máltai lovag stb.) ezért apai és anyai ágon egyaránt meghatározott számú nemesi őst kellett kimutatni. A nemesi családok anyai ágon is igyekeztek minél előkelőbb ősöket felmutatni, mely a tekintélynövekedés mellett számos jogi (öröklés, hivatalviselés) és társadalmi előnnyel is kecsegtetett. A birtokperek során részletes genealógiákkal, családfákkal érveltek, egyes országokban pedig az apa és a gyermekek címerébe a címerörökös anya (családja utolsó nőtagjának) címerét is felvették.

Lásd még[szerkesztés]

Apa, Szülők