Heraldikai lexikon/Amfiszbéna

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


Névváltozatok:

amphisbæna: két fejǘ, elö́ 's hátra mehetö́ kigyó (Pápai/Bod 44.)

en: amphisbaena, amphistere, amfivena, anphine, anphivena, fenmine, amphista, la: amphisbæna, amphisbaena, amphisboena


rövidítések

Az amfiszbéna a címertanban gyíkszerű vagy más négylábú, esetleg kétlábú állat, melynek a farka helyén is fej látható. Egyes legendák szerint az amfiszbéna egy kígyó, melynek két feje van a teste végein, más mítoszok szerint pedig olyan sárkány, melynek a teste végein egy-egy fej van.

A görög hagyományban kétfejű kígyó, melynek a szeme fénylik. A neve a görög 'mindkét irányba megy' jelentésű szóból ered. A hiedelmek szerint, ha kettévárják, a teste újraegyesül. Ha a fejei egymáson nyugszanak a karikához hasonlóan képes összetekeredni. Az élő amfiszbéna viselése a hiedelem szerint segíti a terhességet, a halott amfiszbéna viselése pedig a reumát gyógyítja. A hangyák anyjának tartották, mely hangyákat eszik.

Gyakori a francia heraldikában, ahol szárnyas kígyó, sárkánylábakkal és a farka egy vagy több kígyófejben (fr: gringolé a megfelelő számú fejjel) végződik. Az angol heraldikában ehhez hasonló a cockatrice, melyet amfiszbénaszerű baziliszkusznak (en: amphisian cockatrice, amphisien cockatrice) is neveznek.


Vö. baziliszkusz