Heraldikai lexikon/Agilis

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Névváltozatok:
ágyilus (Új tájsz. I. 168.), árgyilis (Tört. fog. I. 15.), árgyélus (TESz I. 104.), félnemes, anyjáról nemes (Nagy Iván VII. 558.), nőnemes (Bev. tört. 131.), seminobilis (Tört. fog. II. 15)

Rövidítések


Az agilis olyan jobbágy, aki nemes nőt vett feleségül, illetve a nemes anyától és nem-nemes apától származó gyermekek. Forgon Mihály a szabadosokat is ide sorolta. Magyar fordítása a gyorsaságos, de ezt szinte kizárólag csak mint a nemesek egyik címzését használták.

Az agilis szabad ember volt és némi jogokat is élvezett, de jogilag nem számított nemesnek, mivel a társadalmi rang apai ágon öröklődött, ezért a gyermekek is apjuk rangját örökölték. Anyjuk címét, címerét, előnevét sem használhatták. Nemesi rokonságuk azonban gyakran eszközölt ki számukra nemesi címet és a gyakorlatban sokszor nemesi szabadságban éltek. Erre utalhat magyarországi latin elnevezésük is: 'tevékeny, tapasztalt, mozgékony'.

A nemes lányt a leánynegyed az egyenlőtlen házasság esetén is megillette, mely adómentes földbirtok volt, ezért annak agilis tulajdonosai is élvezték az ezzel járó adómentességet. Ennél fogva a nemes nő férje és gyermekei korlátozott nemesi jogokat élveztek, felszabadultak a földesúri hatóság alól.

Az ősi népnyelvben[1] az ágyilus a nem nemes ember, az ágyilusság a nem nemes köznép megnevezése volt.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új tájsz. I. 168.

Lásd még[szerkesztés]

gyorsaságos,