Ugrás a tartalomhoz

Gyümölcsbor/Gyümölcsnemek/Eper és szamócabor készítése

Ez a szócikk félig védett
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.


◄--- Vissza a címlapra Tartalomjegyzék ---► Következő lap:Málnabor készítése

Eper és szamócabor készítése[szerkesztés]

Az eper alkotórészei
Gyümölcs megnevezése Lényeredék% Cukor-tartalom% Sav-tartalom
Eper (Szamóca) 70 - 80 6 10
Eper
Erdei szamócából és a kerti szamócából is készíthetünk gyümölcsbort. A legalkalmasabbak erre a célra a sötétpiros színű fajták. A szamóca nagy pektin tartalma miatt nehezen sajtolható, ezért előbb legyúrjuk, majd pihentetés után préskendőkbe csomagolva sajtoljuk.
Előerjesztéssel kb. 80% lényeredékkel számolhatunk, melynek cukortartalma kb. 2 térf.% alkoholt ad. :Savtartalma kb. 10 ezrelék, ezért 1 liter tiszta gyümölcslevet 1, 25 literre kell hígítani. :Hígításnál nagyon kell ügyelni arra, hogy ne hígítsuk túl, mert ez által savszegény lesz és ez a borhibák okozója. (A legtöbbször előforduló hiba, hogy a hozzáadott cukor térfogatát, nem vonják le a hozzáadott víz mennyiségéből.)
Vigyázni kell arra is, hogy még az elkészült bort se hagyjuk levegővel érintkezni, mert feketetörést kap. Ez annyira elszínezheti a bort, hogy tinta feketévé válik. Feltétlen vigyázni kell arra is, hogy sem a feldolgozásközben, sem a kész bor vassal ne érintkezzen.

Csemegebor készítése[szerkesztés]

Csemegebor készítéséhez 26 dkg cukrot számolunk 1 liter léhez. Ajánlatos gyümölcsbor-élesztőt használni az erjesztés megkezdéséhez, az erjesztő edényt kb. 75 %- ig. tölthetjük fel, zártan erjesztjük.
Kitűnő illatú, ízű, és zamatú bor két - három évig jól tárolható.
Ajánlott a gyermekek elől is biztonságba helyezni, mert színe, illata a málnaszörpre hasonlít, és könnyen megtévesztő lehet.

◄--- Vissza a címlapra Tartalomjegyzék ---► Következő lap:Málnabor készítése