Gyógynövény/Terápiák/Gyógyító fürdők

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1966 bájt

Növények

Gyógyító fürdők

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék


Gyógyító fürdők
A gyógyfürdő kifejezés alatt a gyógyhatású ülőfürdőt, kádfürdőt értjük. Az ilyen fürdőket a nagyobb vagy kívánt hatásfok elérése érdekében ásványi anyagok, mint fürdősók, gyógyszerek és nem utolsósorban gyógynövények vagy ezek kivonatának (tinktúra), keverékének (mixtúra) hozzáadásával egészítik ki.
A fürdő vízgyógyászati kezelőeljárás, ahol a víz hőmérséklete és felhasználásának módja szerint sokféle hatást fejthet ki a szervezetben; a szívműködést, a vérnyomást, a vizelet kiválasztást, az izom és az idegrendszer állapotát képes befolyásolni.

Az ülőfürdő háromféle lehet

1.) Hideg:
A hideg ülőfürdő csökkenti a has és medence szerveinek gyulladását, serkenti a bélműködést, hőmérséklete 20-25 °C, teljes időtartama 1-2 perc.
2.) Közömbös vagy meleg:
A közömbös vagy meleg ülőfürdő csökkenti a fájdalmat, elősegíti az izzadmányok felszívódását. Hőmérséklete 36-38 °C, teljes időtartama 20 perc.
3.) Forró:
A forró ülőfürdő csökkenti az izomzat, a belek izomzatának görcseit. Hőmérséklete akár 42 °C is lehet, teljes időtartama 5-10 perc.
Az ülőfürdőt követően nem kell megtörülközni, nedvesen fürdőköpenybe burkoljuk és az ágyban egy órán át pihentetjük, gőzöljük a beteget.

A vízbe merülő testfelület nagysága szerint megkülönböztetünk

- teljes fürdőt,
- fél fürdőt,
- ülőfürdőt,
- arcfürdőt,
- szemfürdőt,
- lábfürdőt.
A meleg ülőfürdő csökkenti a fájdalmat, jó hatású a belek izomzatának görcse, a medence szerveinek keringési zavara esetén.