Címerhatározó/Point-a-Mousson címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a Címerhatározó kulcsának részeként Point-à-Mousson címerével foglalkozik.


Stemma Pont-à-Mousson.png


Pont a Mousson szerepel egyes Habsburg uralkodók titulatúrájában.

Elzászi tartomány volt. A X. század elején Mousson urainak birtoka, akik Bar grófjai is voltak. Ők építettek hidat a Mosel fölött, a Mousson-dom lábánál, a Nacy-Metz keresztúton. A város a Mosel folyóhoz közeli Mousson-dombról kapta a nevét. 1353-ban IV. Károly császár I. Robert de Bar számára őrgrófi rangra emelte. Pont-à-Mousson több Bar herceg címe között szerepelt, majd az Anjou hercegek is használták, akik 1430-ban örökölték Barrois-t, majd pedig az elzászi hercegek használták a címet, akik 1480-ban jutottak Barrois örökébe. Ettől kezdve az őrgrófság a Lotharingiai-házhoz kötődik és a herceg legidősebb fia gyakran viselte a Pont-à-Mousson őrgrófja címet. 1572-ben Lotharingiai Károly bíboros egyetemet alapított a városban, melyet a jezsuitákra bízott. (1768-ban Nancyba helyezték át. A városban csak egyetlen kar és a jó hírű katonai akadémia maradt.) A város a Harmincéves háború alatt elpusztult és az I. világháborúban is súlyos harcok voltak a környékén.


A tartomány címerének ábrája a Címerhatározóban még nem szerepel.


Külső hivatkozások:


Rövidítések


Lásd még:


Stop hand.svg Ezen kép(ek) és/vagy dokumentum(ok) nem GFDL licencű(ek), kereskedelmi célokra nem használható(k) fel.

A jelen sablonnal ellátott képek, dokumentumok magántulajdonban vannak. Kereskedelmi felhasználásukat jogszabályok tiltják. Bármely módú felhasználásukra a jogtulajdonos írásbeli engedélye szükséges!

The image(s) and/or document(s) on this page are not licensed under the GFDL. These are under a non-commercial-use only license.

Images under this license are in private property. The commercial use of these documents is prohibited by law. Every use needs a prior written permission of the copyright owners!