Ugrás a tartalomhoz

Címerhatározó/Lotharingia címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ez az oldal a Címerhatározó kulcsának részeként Lotharingia címerével foglalkozik.


Lotharingia címere Silvester Petra Sancta művében, 1638. 618. A sasok nyakában láncon kettős kereszt. A margójegyzetben forrásaként Andreas de Ryet van megadva
Lotharingia és melléktartományai 1508-ban

A tartomány címerének ábrája a Címerhatározóban még nem szerepel.

Magyarország címerében előfordul a Habsburg birodalom címerének részeként.

A lotharingiai uralkodócsalád 1444-ben jött létre, Yolande d'Anjou, Lotharingia hercegnője és II. Lotharingiai Ferri, Vaudemont grófjának házasságával. A 17. század óta a család történészei kísérletet tettek arra, hogy a hercegek eredetét Godefroi de Bouillon-tól, Jeruzsálem királyától vezessék le, és a lotharingiai alerionokat is vele hozták kapcsolatba. A lotharingiai hercegek az Elzászi-házból származtak (Maison d'Alsace) és a három alerionnal díszített harántpólyát először Ferry de Lorraine (1143-1207) használta. Az ún. lotharingiai kereszt Magyarországról származik. Az Anjou-ház fiatalabb ága (magyar rokonsága által) ezt a zászlóján viselte. Anjou René fehér kettős keresztet vitt a király után roueni bevonulásakor. Fia, Kalábria hercege 1465-ben fekete kettős keresztet viselt. II. René, lotharingia hercege viszont a zászlaján arany kettős keresztet használt a Burgundia elleni háborúban és az utódai is ezt használták.

A spanyol örökösödési háború alatt a franciák elfoglalták a lotharingiai hercegséget, de Lipót József tovább uralkodhatott. A lengyel örökösödési háború után fia és utóda, Lotharingiai Ferenc 1737-ben kénytelen volt lemondani a hercegségről, cserébe a toszkánai nagyhercegségért. A franciák csak úgy egyeztek bele házasságába Mária Teréziával, ha lemond lotharingiai trónigényéről. Őt követően Leszczynski Szaniszló, volt lengyel király lett az utolsó lotharingiai herceg, akinek halála után a tartományt Franciaországhoz csatolták.

  • Irodalom:

Külső hivatkozások:

Címerek

Címerek

Címerek

Pecsétek

A címer története

A címer története

Rövidítések

Lásd még: