Szakácskönyv/Tanácsok/M/Méhkenyér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2450 bájt

Szakácskönyv

Méhkenyér

Méhkenyér

(perga)

A méhkenyeret a méhek virágporból, propoliszból. méhviaszból, némi mézből és sajét mirigyváladékaiból (emésztőenzimek) erjesztik a kaptár öreg, akár több éves lépeinek sejtjeiben.

Az erjesztés több hónapig tart, az eredmény a méhkenyér, amely rendkívül hatékony immunerősítő, méregtelenítő hatású és gyógyító anyag.

A méhkenyér több, mint 150 bioaktív összetevőből áll, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, enzimeket, flavonoidokat és sok vitamint is tartalmaz, különösen fontos a magas K-vitamin tartalma.
Tudósok és kutatók sok-sok vizsgálatot végeztek a méhkenyérrel kapcsolatban és sok tapasztalatot szereztek a méhkenyér emberi szervezetre gyakorolt hasznosságára vonatkozóan.
- A gyomor és a belek barátja: javítja az emésztőrendszert, helyreállítja a bélflórát, javítja az antibiotikumok és a sugárterápia okozta panaszokat, erőteljesen gyorsítja a méregtelenítési folyamatokat.
- Általános erősítő hatású, fokozza a fizikai és szellemi teljesítményt,.
- Prosztata megnagyobbodás kezelésére és a bajok megelőzésére minden 45 év feletti férfinak ajánlott évente 2-3 6 hetes kúra,
- Ízületi gyulladások, reuma kezelésében is eredményeket értek el,
- Nemi hormonokat tartalmaz (tesztoszteron, progeszteron, esztradiol), ami fokozza a nemi aktivitást és erőt,
- Segíti a fogyókúrát, mivel csökkenti az étvágyat, javítja az emésztést és a méregtelenítési folyamatokat, gyorsítják a szénhidrát anyagcserét,
- Gyerekeknél akár napi néhány szemcse elrágcsálása segít a tápanyaghiányok pótlásában, betegségmegelőző és teljesítményfokozó (fizikai,szellemi) hatása van,
- Hajhullás esetén is ajánlott, erősíti a hajat,
- Erősíti és rugalmasan tartja az érfalat, csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vérnyomást
- Segít a veseelégtelenségben szenvedőknek,
- Depresszió és stressz ellenes, javítja a memóriát.


Lásd még: Méz Méz