Szakácskönyv/Töltött káposzta/Szabolcsi töltött káposzta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2905 bájt

Szakácskönyv

Szabolcsi töltött káposzta

Növények Bab-borsó ételek Burgonyás ételek Cukkini ételek Csicsóka ételek Ehető gombák Gombás ételek Gyümölcsös ételek Káposzta ételek Töltött káposzta Karfiol ételek Kukorica ételek Lecsó ételek Padlizsán ételek Rizses ételek Spága ételek Szójás ételek Egyéb zöldséges ételek Különleges receptek

A szabolcsi töltött káposzta egyedülálló, utánozhatatlanul finom étel különlegesség, de csak abban az esetben ha hiteles módon készül. A szabolcsi töltött káposzta receptjét a legtöbben helytelenül ismerik, mivel az elmúlt hatvan hetven év alatt eltorzították azt. A töltési és főzési folyamatot mellőzvén, mivel az általában ugyanaz mindegyik töltött káposzta esetében - közzéteszem a hiteles recept hozzávalóit:

Szabolcsi töltött káposzta

1. édes káposzta, (nem savanyú és nem kelkáposzta!)

2. a hús körülbelül 30%-a füstölt sonka és füstölt szalonna apróra vágva, nem darálva!

3. a maradék körülbelül 70%-nyi hús apróra vágott füstöletlen disznó hús, nem darált hús, (régen nem volt húsdaráló, ráadásul teljesen más ízeket kapunk így mint darált hússal)

4. kukorica dara ízlés szerinti mennyiségben, (nem rizs!)

5. víz, ecet és só az édes káposzta levelek megabárolásához,

6. apróra vágott, disznó zsíron pirított vörös hagyma, őrölt piros fűszerpaprika, őrölt fekete bors és só a töltelékbe,

7. víz és házilag befőzött paradicsomlé magyar fajta paradicsomból a főzéshez, (nem bolti sűrített paradicsom ami általában kesernyés!)

8. esetleg apróra vágott édes káposzta, az edény aljába, vagy a töltött káposzta tetejére, vagy mindkét helyre.

Ez az igazi, eredeti, hamisítatlan szabolcsi töltött káposzta receptje!

Ha ettől eltérnek a hozzávalók, a fűszerek, akkor az már nem szabolcsi! Ebbe az ételbe nem kell se kapor, se borsikafű, se fokhagyma, se egyéb más hozzávaló, mint ahogy sok egyéb helyen hiteltelen, a szabolcsiak által nem ismert "szabolcsi töltött káposzta" receptek találhatók az interneten.
Sajnos most már Szabolcs Szatmár Bereg megyében sem ismeri mindenki az eredeti receptet, ennél fogva nem így készítik el ezt az ételt. Főleg a fiatalabbak nem.
A kukoricát (Szabolcsban tengeri vagy málé, esetleg tengeri kása vagy málé kása), sok helyen rizzsel helyettesítik, az apróra vágott füstölt húst füstöletlen darált hússal pótolják.
Házi paradicsomlé helyett a gyatra minőségű bolti sűrített paradicsomot használják sokan, mert ugye nem mindenkinek van saját befőzésű.
Véleményem szerint még egy laikus számára, így kóstolás nélkül is érzékelhető, elképzelhető a különbség a hiteles és a hamis változatok ízei között.
Magától értetődik hogy az eredeti sokkal finomabb!