Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Növények/Spárga/A spárga

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1559 bájt

Szakácskönyv

A spárga

Növények Bab-borsó ételek Burgonyás ételek Cukkini ételek Csicsóka ételek Ehető gombák Gombás ételek Gyümölcsös ételek Káposzta ételek Töltött káposzta Karfiol ételek Kukorica ételek Lecsó ételek Padlizsán ételek Rizses ételek Spága ételek Szójás ételek Egyéb zöldséges ételek Különleges receptek

A spárga[szerkesztés]

A spárga (csirág) nem olcsó étel, mert ahhoz, hogy ne legyen keserű, csak a szép friss, gyengét szabad megvenni, ami persze drágább. Ezen kívül kb. felét el is kell dobni.

Vásárlási tanácsok[szerkesztés]

- a friss spárga roppanva törik, (tehát egy kicsit megroppantom, óvatosan, mert az eladó kifogásolhatja!)
- kicsit zöldes-lila a fejrésze, lédúsnak látszik (nem barna foltos, száraz hártyás)
- mindig a vastagabb szárút választom, megszagolom a csomagolást, mert előfordult, hogy büdös, rothadó volt az alsó szárrész a csomagolás alatt.

Tisztítása[szerkesztés]

Az aljából akkora darabot kell éles késsel levágni (érdemes inkább több részletben), hogy már ne legyen fás.
Ez után, meg kell hámozni, szintén éles késsel (a "fejét" nem). Vékonyan, a feje alól elindulni lefelé. A hámozások kicsit fedjék egymást, így azonnal két rétegben hámozódik. Lehet érezni, ha még rostos, akkor még vékonyítani kell.
Ha látszólag sikerült tökéletesen meghámozni, előszedem a nem éles kést, és ezzel vágom kisebb darabokra - felébe vagy kockára. Azért használok életlen kést, mert, ha tökéletes a hámozás, elvágja, ha pedig tökéletlen, akkor a rostokat nem - így még mindig lehet javítani. Persze, egészben is lehet hagyni.