Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Különleges receptek/Virágzselé

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 2231 bájt

Szakácskönyv

Virágzselé

Növények Bab-borsó ételek Burgonyás ételek Cukkini ételek Csicsóka ételek Ehető gombák Gombás ételek Gyümölcsös ételek Káposzta ételek Töltött káposzta Karfiol ételek Kukorica ételek Lecsó ételek Padlizsán ételek Rizses ételek Spága ételek Szójás ételek Egyéb zöldséges ételek Különleges receptek

Virágzselékbe[szerkesztés]

Virágzseléket is készíthetünk a legillatosabbakból. Ezek közül talán a rózsa|rózsaszirmok a legmegfelelőbbek, de a különféle gyümölcsfák, az alma, körte, szilva virága - vagy aki hozzájut a narancs-, vagy citromvirág - is jó. Igazán finom zselék készíthetők belőlük.
Az orgona, muskotályzsálya, illatos geránium, bergamott, izsóp virága annyira íz-gazdag, hogy azokból kevesebb is elég, míg az előző csoportból kicsit többet használhatunk egységnyi zselé készítéséhez.
Virágzselé

(kb. 1 liter = 4 kis üveg)

Hozzávalók

  • 2 pohár víz (1 pohár = 2 dl),
  • fél pohár cukor,
  • 1 pohár fehér szőlőlé,
  • 5 dkg gyümölcspektin,
  • 3 pohárnyi cukor.

Elkészítése

Egy rozsdamentes edényben felforralunk 2 pohárnyi vízben 2 pohárnyi virágszirmot egy fél pohár cukorral, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük. A tűzről levéve, néhány órát (legjobb, ha egy éjszakán át) lefedve állni hagyjuk. Ezután a szirupot leszűrjük, majd rozsdamentes edénybe öntve hozzáadunk egy pohár fehér szőlőlevet és 5 dkg gyümölcspektint (por). 1 percig hevesen forraljuk, majd adunk hozzá 3 pohárnyi cukrot, jól elkeverjük, majd ismét hevesen forraljuk egy percig. Amikor levesszük a tűzről négy kisebb, előzőleg kiforrázott, tiszta, jól záródó csavaros üvegbe öntjük. Tehetünk az üvegekbe néhány jellegadó virágszirmot is. Szorosan lezárjuk az üvegeket, majd hagyjuk lehűlni. Hűvös kamrában tárolhatjuk. A már felbontott zselét hűtőben tartsuk és néhány héten belül használjuk fel.