Szakácskönyv/Halak/Mit-mihez

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 39197 bájt

Szakácskönyv

Mit-mihez

Halfajták Halak-rákok-kagylók Általános fogási tilalmak és méretkorlátozások Védett halak Mit-mihez használjunk
Előkészítés Halászlé Halételek Halételek konzervből Tengeri halakból Rákok-kagylók


Mit-mire használjunk
Fajta Konyhai felhasználás Kép Megjegyzés
Állas küsz Magyarországon védett! Alburnus mento állas küsz.jpg Magyarországon kifejezetten ritka és védett halfaj! Korábban az Alburnus chalcoides alfajának tekintették. Rajhal, amely a tiszta, oxigéndús vizeket kedveli. Tápláléka állati plankton, rovarlárvák és vízre hullott rovarok.
Amur sütve, főzve, paprikásnak, halászlébe Grass-Carp1web.jpg Magyarországon és az USA-ban is 1963-ban honosították meg. Növényevő faj, gyors és gazdaságos növekedése, jó húsminősége. Halastavakban nagy számban tartják, részben a vízi növényzet kordában tartására. A természetvédelmi törvény értelmében természetes vízbe telepíteni nem szabad.
Angolna húsminősége kiváló roston sütve, párolva, paprikásnak, halászlébe, hidegen, füstölve, olajban pácolva is. Anguilla anguilla.jpg Magyarországon az 1960-as évektől telepítették, a jó húsminősége jelentős exportcikké is tette. Húsa szálkátlan, zsíros, keresett csemege, rendkívül gazdag omega-3 zsírsavban, ezen felül kiváló A-vitamin forrás.
Balin A balin húsa szálkás, de nagyon ízletes. A kisebb példányokat egészben az oldalain sűrűn beirdalni, a nagyobbkat filézve érdemes felhasználni. Paprikás lisztben-, fokhagymával tűzdelten, tejfölben sütve. Aspius aspius.jpg A keszegfélék családjához tartozó, ragadozó életmódot folytató hal. Teste hosszú, oldalt kissé lapított. Szája mélyen hasított. Alsó állkapcsa túlér a felsőn. Színe oldalt ólmosan ezüstös, hasán fehér. A háta zöldes vagy kékes árnyalatú. Hatalmas úszói szürkék és alul többnyire vörhenyes árnyalatúak.
Bagolykeszeg húsa szálkás, de ízletes, zsírtartalma magas, konzervipari feldolgozásra és füstölésre alkalmas. Abramis sapa.png A legnagyobb testhossz 30 cm lehet, amihez 60-70 dkg tömeg párosul. Elsősorban a folyók mély, húzósabb part menti vizeiben.
Bodorka Eléggé szálkás, de jó elkészítés esetén ízletessége ezért kárpótol. Annak ellenére, hogy nagyobb példányai ritkák, gyakran kerül konyhára is, mert jóízű sült keszeg készíthető belőle, húsa különösen az őszi-téli időszakban ízletes, amikor zsírtartalma magasabb, mint az év más időszakaiban, olajban jól átsütve ízletes étel. Bodorka.jpg (Varsaszárnyú koncér, Göndér) Külső megjelenése és életmódja is igen hasonló a vörösszárnyú keszegéhez. Mint tömegesen előforduló apró halnak, jelentős szerepe van a ragadozó halak, főként a csuka táplálkozásában.
Botos kölönte Magyarországon védett! Cottus gobio 2.jpg Magyarországon csak elvétve található neki megfelelő élőhely hiányában. Mindezek ellenére őshonos hal és a Duna egyes szakaszain az Ipoly, a Dráva és a Tisza vizében lehet vele találkozni. Magyar nevének eredete onnan ered, hogy régebben horgászatakor botra erősített villával szigonyozták meg. Falánk ragadozó hal, fő tápláléka a pataki bolharák (Gammarus pulex), különböző rovarlárvák és felnőtt korban a lakóhelyén található halak, akár saját fajtársai is.
Busa sütve, főzve, rántva Bighead carp.gif A 60-as évektől rendszeres telepítések miatt, folyókban és néhol tavakban két faj, a pettyes busa és a fehér busa is gyakran előfordul. Húsa szálkás, közepes minőségű, egyébként rendkívül ízletes. Orvosbiológiai kísérletek szerint húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják.
Cifra kölönte Magyarországon védett! 20070609 Poland Hancza Glowacz pregopletwy (Cottus poecilopus)001.JPG Természetvédelmi értéke: 10.000 forint. Tápláléka fenéklakók, főként bolharákok, halikra és ivadék.
Compó Húsa fehér, kissé zsíros, szálkás, de kitűnő ízű kiváló minőségű, változatosan sütve, főzve, halászlébe elkészíthető. A mocsaras vizekből származó példányok mellékíze átfolyó vízben tartva néhány nap alatt megszüntethető. Tinca tinca.jpg A compó túlnyomórészt lassan folyó vizekben, valamint sűrű növényállományokkal benőtt, iszapos fenekű, sekély, melegebb vizű tavakban él. Az iszapban keresgéli szúnyoglárvákból, férgekből és csigákból álló táplálékát, de növényeket is fogyaszt. A telet az iszapba ásva tölti. Fekete, sárga és piros színváltozata is előfordul.
Csíkhal főzve, sütve Cobitis taenia.jpg A napjainkra már csak ritkán fordul elő, a ma már védett csíkhal helyét felváltotta a többféle módon is elkészíthető csuka.
Csuka Húsa fehér, ízletes, de szálkás, roston sütve, főzve, paprikásnak, halászlébe, rántva, töltve, hidegen Hecht.jpg A piacra kerülő csukák 0,5-3 kg-osak, közülük a nagyobbak kitűnőek töltésre. Rendkívül tiszta, fehér húsú, ízletes, de kissé szálkás, elkészítési módjai igen változatosak. Húsminőségét befolyásolhatja a víz tisztasága, melytől kedvezőtlen esetben iszapízűvé válik.
Dévérkeszeg húsa ízletes, szálkássága ellenére elfogadott. Általában roston sütve fogyasztják AbramisBramaWaal.JPG Testhossza 40-50 centiméter, de a 75 centimétert is elérheti. Átlagos testsúlya 1 kilogramm. Teste lapos és igen magas. Színe a hátán zöldesszürke, oldala csillogóan ezüstös, hasa fehér.
Domolykó Húsa igen szálkás, ezért körültekintően kell elkészíteni. Nincs jellegzetes íze. roston sütve jól befűszerezve, párolva, vagy főzés után apró darabokra vágva majonézes halsaláta alapja lehet. Domolykó.jpg Hazánk szinte valamennyi vizében megtalálható, húsa laza szerkezetű, erősen szálkás, csak megfelelően elkészítve élvezhető. Ivási ideje áprilistól júniusig tart, ikráját kövekre, növényzetre rakja, ivarérése a 3-4. évben következik be. Közepesen nagyra növő faj. A harmadik évben elérheti a 20, az ötödikben a 30 cm nagyságot is.

Pisztrángos vizekben mint ivadékpusztító és konkurens kártékony.

Ezüstkárász húsa a kárászéhoz hasonló minőségű sütve, roston sütve ízletes. Ezustkárász.jpg Teste nyújtott, oldalról lapított, háta kevésbé magas, mint a széles kárászé.
Fehérbusa a hús laza, a szálkák száma a pontyénál nagyobb, közepes húsminőségű halak közé sorolható sütve, főzve, rántva Fehér busa.jpg Hús zsírtartalma viszonylag alacsony, de telítetlen zsírsavakban gazdag, fogyasztása segít az érrendszeri betegségek megelőzésében. Kellő fűszerezéssel ízletes ételek készíthetők belőle. Élő állapotban nehezen szállítható.
Felpillantó küllő Magyarországon védett! Romanogobio uranoscopus Felpillantó küllő.jpg Kis rajokban élő fenékhal. Mivel a mederfenéken tartózkodik, onnan szerzi táplálékát, mely algaszövedékek, apró férgek, rovarlárvák planktonrákok és a folyó által görgetett egyéb szerves hulladékokból áll. Védettsége miatt fogása Magyarország minden vízterében, egész évben tilos!
Fekete sügér Smallmouth bass.png Revírjéhez hű, helyhez kötött halfaj, gyökerek és kövek közé rejtőzve les zsákmányára. Tápláléka gerinctelen állatok és kis halak.
Fenékjáró küllő Magyarországon védett! Gobio gobio.jpg Rajban élő fenékhal, a nyári hónapokban a sekély vizekbe, télen a mélyebb részekbe húzódik. Tápláléka férgek, rákok, rovarlárvák, alkalmilag halikra is.
Fogassüllő A süllő legértékesebb és legkeresettebb halaink egyike, ízletes húsa miatt közkedvelt halunk, amelyből sokféle étel készíthető Főleg sütve fogyasztjuk Fogassüllő.jpg Részesedése a halász- és horgászzsákmányban egyaránt jelentős, tehát vizeink süllőállománya gazdasági szempontból is igen komoly értéket képvisel. Magyarországon a legkisebb kifogható méret 30 centiméter. Tilalmi időszak március 1-től - április 30-ig.
Fürge cselle Magyarországon védett! Phoxinus.jpg Sekély, hideg vizek lakója. Tápláléka vízben élő gerinctelenek, például férgek, rovarlárvák és rákok; ezenkívül repülő rovarok és egyes növényi anyagok. Táplálkozáskor képes az állkapcsát előre tolni. Legfőbb ellensége a jégmadár.
Garda húsa kissé szálkás, de ízletes sütve, olajban pácolva Garda hal.jpg Rajhal, amely napközben a fenék közelében tartózkodik, éjszaka a felszínre emelkedik. Tápláléka planktonrákok, rovarlárvák és -bábok, repülő rovarok és apró halak. Legfeljebb 9 évig él.
Gyöngyös koncér Magyarországon védett! Rutilus frisii gyöngyös koncér.jpg Kisebb csapatokban a mederfenéken keresi táplálékát, mely gerinctelen szervezetek, mint talajférgek, apró rákok, rovar, lárvák, szúnyoglárvák és puhatestűek. Előfordul, hogy kisebb halakat és vízinövényeket is fogyaszt.
Halványfoltú küllő Magyarországon védett! Romanogobio albipinnatus halványfoltú küllő.jpg Rajban élő fenékhal. Nagyobb folyókban a paduczónától a torkolatig egyaránt megtalálható és megél az állóvizekben is. Legnépesebb állományai a dévérzónában alakulnak ki, ennek a jellemző hala. Hegy- és dombvidéki patakjainkban alkalmanként megtalálható, a kisebb folyóinkban elsősorban a sügérzónában lelhető fel. Tápláléka fenéklakó állatok és algák, de növényi anyagot és szerves törmeléket is fogyaszt. Csoportosan május-júniusban ívik, ikráját a homokos mederfenékre rakja. Ivarérettségét 2-3 éves korban éri el.
Harcsa Húsa fehér, szálkamentes, zsírtartalma nagy, rendkívül ízletes, Szeletben sütve, roston, rántva, paprikásnak, halászlébe, hidegen EuropeseMeervalLucasVanDerGeest.jpg A nagyobb harcsák súlya akár az egy mázsát is elérheti, de a tíz kiló alattiak ízletesebbek. (A nagyobb halak húsát jégen egy-két napos pihentetéssel szokták puhítani.)
Hering Leggyakrabban konzervben találkozunk vele, pedig frissen is kitűnő. sütve, főzve, töltve, pácolva, füstölve Herringadultkils.jpg Főleg az Atlanti- és a Csendes-óceán északi, hidegebb részén honos. Testhossza mindössze 30 centiméter.
Homoki küllő Magyarországon védett! Romanogobio kesslerii Homoki küllő.jpg Apró termetű rajhal, amely a gyors sodrású, oxigéndús vizeket kedveli. A mederfenéken tartózkodik, ahol tápláléka a talaj algaszövedéke, apró férgek, rovarlárvák és planktonrákok
Jászkeszeg húsa sárgás, ízletes, közepesen szálkás. Mazdruga danube vidin bulgaria.jpg Rajhal, amely nyáron a felszín közelében tartózkodik, és télen a fenékre húzódik. A fiatal példányok állati és növényi planktonnnal táplálkoznak, míg a felnőttek férgeket, apró rákokat, rovarlárvákat és kisebb puhatestűeket esznek. Április - június között ívik.
Kárász sütve, olajban pácolva Carassius carassius.jpg Ugyanott él, ahol a compó. Nagyobb példányait jó íze miatt szívesen fogyasztják, kisebb példányai sűrűn beirdalva paprikás lisztben megforgatva ropogósra sütve igen jó sör-, vagy borkorcsolya.
Karika keszeg roston sütve, párolva, olajban pácolva Karika keszeg.jpg Rajhal, amely a fenék közelében tartózkodik. Gyakran közös csapatokat alkotnak a dévérkeszegekkel. Tápláléka apró fenéklakók és növényi anyagok. Május-júniusban ívik. Az ivarérettséget 3-5 évesen éri el, amikor már 10-12 centiméter hosszú.
Kecsege Nem fogható hal
Elkülönítő bélyegek: ormánya van, a szája előtti rojtozott bajusz­ szálak hátrasimítva elérik a felső ajkat
Acipenser ruthenus.jpg A kecsege a tokfélék családjába tartozik.Ízletességének, szálka nélküli húsának köszönhetően népszerű, ikrájából igen jó kaviár készíthető. Roston sütve, párolva, paprikásnak, halászlébe, hidegen
Kősüllő húsminősége kiváló, a süllőével azonos, roston, egyben sütve, rántva, párolva, hidegen is készíthető. Sander volgensis (Gmelin 1789) als Lucioperca volgensis Fig 169 (Matschie et al. 1909).svg A kősüllő a meleg, nyugodt, kemény aljzatú vizeket kedveli, amelyek nyáron kissé zavarossá válnak. Tápláléka kisebb halakból áll.
Kövi félszegúszó főzve, sütve, hidegen
Kövi csík Magyarországon védett! Kövi csík 1.jpg Főleg vízi férgeket, rovarokat és azok lárváit, továbbá halikrát fogyaszt. Áprilisban, májusban ívik. Ikráit a homokra, kavicsokra rakja. A nőstény 100-200 ikrát rak, melyeket a hím őriz. Legfeljebb 16 cm-esre nő meg. A kifejlett állat súlya mindössze 4-5 g, ezért gazdasági jelentősége nincs.
Kőfúró csík Magyarországon védett! Sabanejewia aurata törpecsík.jpg A mély vizek lakójaként a mederfenéken található táplálékok közül az apró fenéklakókat vízi férgeket, rovarok lárváit, puhatestűeket és alsóbbrendű rákokat fogyaszt. Oxigénigénye a hazai csíkfajok közül a legnagyobb.
Kurta baing Magyarországon védett! Alburnus alburnus cropped.jpg Természetvédelmi értéke: 2.000 forint. Apró termetű rajhal, amely főként a parti részek sűrű növényzetében, a felszínhez közeli vízréteg lakója. Táplálékát csapatokba verődve gyűjti, állati és növényi eredetűeket is fogyaszt, azonban étrendjét leginkább plankton és repülő rovarok lárvái jelentik.
lapos keszeg húsminősége szálkás volta miatt gyenge, roston sütve, párolva, olajban pácolva, külföldön szárítva is. Lapos keszeg.jpg Testhossza 20-30 centiméter, de a 45 centimétert is elérheti. Átlagos testsúlya 1-2 kilogramm. Kis feje, ferdén fölfelé nyíló szája és nagy alsó úszója különbözteti meg a nem többi tagjától.
Lazac Húsa jellegzetesen rózsaszín, íze markáns. sütve, főzve, hidegen, füstölve, olajban Salmo trutta Trout Aquarium Atlanterhavsparken Norway.jpg A kifejlett lazacok rendszerint 40-120 centiméter hosszúak, de elérhetik a 150 centimétert is. A lazac testtömege 36 kilogrammos is lehet, a tengerben aktív vadász és gyakran rajokban él. A fiatal lazacok tápláléka: rovarok és más kis folyami állatok. A tengerben élőké: halak, homoki angolnák és fiatal heringek. A lazac 8-10 évig él. Az ívási időszak november-február között van. A vándorlás során akár 3 métert is tud szökni, hogy áthaladjon az akadályokon.
Leánykoncér Magyarországon védett! Rutilus virgo leánykoncér.jpg A mederfenéken keresi táplálékát, mely apró fenéklakók, mint talajférgek, apró rákok, rovarlárvák főként szúnyoglárvák és puhatestűek.

A leánykoncér főként nagyobb mélységekben, a fenék közelében tartózkodik, csak az április-májusi ívási időben jelenik meg a holtágak sekélyebb parti vizeiben. Ilyenkor mindkét ivar különösen színesen csillogó a rózsatövishez hasonló nászruhát ölt a hímek fején és a testoldalakon szembetűnő nászkiütések jelennek meg.

Makréla roston sütve, füstölve, olajban Scomber scombrus.jpg A közönséges makréla teste megnyúlt, orsó alakú, vékony faroknyéllel, hegyes arcorral és széles szájnyílással. Hossza 40-50 centiméter. Színe: háta kék vagy üvegzöld, az oldalvonalig sötét, hullámos haránt-csíkjai vannak, hasa gyöngyházfényű.
Menyhal Magyarországon védett! Trüsche Walchensee.jpg Tilos kifogni és megtartani a 20 cm alatti példányait és a méretkorlátozással védett halak mennyiségbeli korlátozásaitól eltérően az "Egyéb halak"-ra érvényes, maximálisan 10 kg-os korlátozás alá esik horgászata, szálkamentes húsa kitűnő ízű, nagyméretű mája az ínyencek csemegéje. .
Márna Húsa szálkás, de nagyon ízletes. Ikrája mérgező, elfogyasztva hányingerszerű tüneteket okoz! sütve, főzve, halászlébe Barbus luteus.JPG Magyarországon a horgászok nemes halként tartják számon a márnát. Horgászata május 2. - június 15. között tilos és horgászidényben a kifogható legkisebb mérete 40 centiméter, valamint ettől függetlenül vizenként külön méret és darabkorlátozás alá is eshet.
Merlan natúron - roston sütve, pácolva, fűszeezve (snidling, petrezselyem, mogyoróhagyma) Tálca0Kép.png A merlan (Merlangius merlangus) egy európai tőkehal, megtalálható az Atlanti-óceán, Norvégia, Gibraltár, a Földközi-tenger, a Fekete-tenger és Izland partjainál.
Naphal Húsa ízletes, de mérete és nehéz tisztítása miatt nem igazán a konyhára horgásszák. Inkább díszhal. roston sütve Naphal.jpg A naphal őshazája Észak-Amerika, első példányai 1887-ben, Kanadából érkeztek Párizsba. 1905-től megtalálhatók Magyarországon, a Balatonban és a Drávában, ahonnan a faj a Duna egész vízrendszerébe is eljutott. A nép nevei: cifrakárász, amerikai naphal, napkárász. A hetvenes években annyira elterjedt volt, hogy az már szinte az ökoszisztémát veszélyeztette, ugyanis a naphal felzabálja a konkurens halak ikráját.
Nyelvhal sütve, hidegen
Ördöghal párolva, haltekercs, érme, grillezve Ördöghal.png Az ördöghal egy mélytengeri ragadozóhal. Külsejét tekintve kb. 40 cm hosszú, barnás színű. Nagy feje van, és lapos, széles teste.
Paduc Viszonylag romlékony hal, így hosszabb ideig nem tárolható, illetve nagyobb távolságokra nem szállítható, húsa széteső állományú és erősen szálkás, de frissen kisütve ízletes. Chondrostoma nasus (aka).jpg A vésett ajkú paduc rajhal, rendszerint a fenék közelében, a gyengén elöntött kavicszátonyok felett tartózkodik; csak télen húzódik a folyó mélyebb részeibe. Lárvákkal, férgekkel, alsórendű rákokkal és algákkal táplálkozik. Sokakat elriaszt a fogyasztásától, hogy felnyitva hasürege feketés színű.
Patakiszajbling roston, párolva, töltve, füstölve, hidegen Tálca0Kép.png 1884 óta telepítik Európában, különösen azokba a patakokba, ahová a sebes pisztráng már nem úszik fel. Magyarországi állományai nagyon megritkultak.
Pénzes pér Magyarországon védett! Grayling.JPG A pénzes pér Nyugat-, Közép- és Kelet-Európa kemény talajú, gyors folyású, oxigéndús vizeiben él, de elterjedése nagyon rendszertelen. Állományai sokfelé nagyon megfogytak. Magyarország vizeibe csak alkalmilag téved.
Pettyes busa Húsa közepesen sovány, a fehér busáénál ízletesebb, és kevésbé szálkás. Halászléhez, roston, egyben sütve, rántva, töltve, párolva, fasírozva Bighead carp.gif 9 Celsius-fok vízhőmérséklet alatt a kifejlett egyedek főként állati planktont és fenéklakó apró állatokat esznek, a növényi planktonra csak akkor térnek át, ha a hőmérséklet emelkedik. Az íváshoz tartósan meleg (25 Celsius-foktól) vizet igényelnek. Gyakran úszik 5-7 egyedet számláló csoportokban a vízfelszín közelében. Ha megriad, akár 3 méteres magasságba is képes kiugrani a vízből.
Pisztráng Húsa igen ízletes, finom, kevés szálkát tartalmaz, ízletes, lágy húsú. roston, párolva, töltve, füstölve, hidegen Salmo trutta Slovakia.jpg Pisztráng, a lazacfélék családjába tartozó halfaj. Megnő 1 m. hosszúra és 25 kg. súlyosra is. Európában mindenütt otthonos, hegyi és havasi folyóvizeinknek és hideg tavainknak legbecsesebb hala. Közepes zsírtartalma miatt a hagyományos elkészítési módok mellett füstölésre is kiválóan alkalmas. A megtisztított és kibelezett pisztrángot néhány hétig fagyasztóban is eltarthatjuk.
Polip
Octopus vulgaris 2.jpg
Ponty A ponty húsa rendkívül ízletes, fehérjetartalma magas, zsírtartalma más halak húsához viszonyítva közepesnek mondható, kissé szálkás. Az idősebb példányok azonban zsírosodásra hajlamosak. sütve, főzve, rántva, paprikásnak, halászlébe, füstölve, olajban pácolva Common carp.jpg A ponty (nálunk) legelterjedtebb két változata a közönséges (egész testén pikkelyes) és a (nagyrészt csupasz bőrrel borított) tükörponty. Ezek tulajdonképpen csak megtisztításuk nehézségében különböznek. Jelentősebb eltérés lehet viszont egy folyami és egy tavi ponty között, mivel az utóbbi esetleg mocsárízű. Bár a ponty 15-20 kg-osra is megnőhet, a legízletesebbnek a kisebb, 2-3 kg-os (3-4 éves) példányokat tartják.
Razbóra Razbóra.jpg
Réti csík Magyarországon védett! Misgurnus fossilis.jpg Iszapos fenekű tavak és folyók lakója. Éjjel aktív, férgeket és ízeltlábúakat keresgél az iszapban.szaporodása szezonális, áprilistól júliusig tart, ivartermékeit jellegzetes táncot követően lövelli ki. A nőstény nagyobb és teltebb testű, mint a hím.
Selymes durbincs Magyarországon védett! Gymnocephalus schraetzer selymes durbincs.jpg Kifejezetten sodráskedvelő halfaj. Állományait a duzzasztók építése veszélyezteti. Magyarországon több folyószakaszon már kipusztult.
Sebes pisztráng Húsa igen ízletes, finom, kevés szálkát tartalmaz, ízletes, lágy húsú. Sütve, roston, párolva, töltve, füstölve, hidegen Salmo trutta.jpg Magyarországon csak a sebes pisztráng őshonos, a szivárványos pisztrángnak telepített állományai vannak.
Sima tok Magyarországon védett! Acipenser nudiventris.jpg A sima tok elterjedési területe a Duna medencéje (a Duna mohácsi szakaszától lefelé), ritkán előkerül a Tiszából és a Drávából is. A sima tok tápláléka a vízfenék talajában élő gerinctelen állatok (főként puhatestűek), valamint fenékhalak.
Sőregtok Magyarországon védett! Acipenser stellatus sőregtok.jpg A Dunában Pozsonyig észlelték, napjainkban a Vaskapunál lévő duzzasztómű megakadályozza, hogy felúszhasson a folyóban. Az utolsó ismert magyarországi példányt 1965-ben Mohácsnál fogták.
Sujtásos küsz Magyarországon védett! Alburnoides bipunctatus sujtásos küsz.jpg Rajban élő hal, amely inkább a fenék közelében tartózkodik, de sűrűn váltanak rajaik a mederfenék és felszín között. Változatos a tápláléka a vízbe hulló magvaktól kezdve apró fenéklakók, plankton és vízre hullott rovarokig terjed.
Sügér Kevéssé szálkás, ízletes húsa a süllőével vetekszik Peflu u0.gif Az ívás az időjárási viszonyoktól függően márciusban-áprilisban zajlik, a süllő szaporodását megelőzve. A nőstény mintegy 300 000 db ikrát rak természetes rejtekhelyekre – vízinövények, elsüllyedt ágak, kövek közé, általában sekély helyekre, ahol a víz gyorsan felmelegszik, de már meghaladta a 10-12 °C-ot. Az ivadék az ikrák megtermékenyítése után egy héttel már ki is kel. Színe az évszakokkal változik, a zöldessárgától a feketéig.
Sprottni Orosz füstölthal-konzervként kapható - több féle minőségben. olajban sütve, olajban pácolva A hering rokona. Vajas (rozs)kenyérrel, paradicsommal, paprikával fogyasztják, de szendvics és saláta alapanyagként is felhasználják.
Süllő, Fogas száraz, szálkaszegény, ízletes húsú közkedvelt halunk, amely sokféleképpen, roston, egyben sütve, rántva, párolva, hidegen elkészíthető. Sander lucioperca.jpg A süllő és a fogas ugyanaz a halfaj, míg a kisebb, 1,5 kg-nál könnyebb példányokat süllőnek, a nagyobbakat fogasnak nevezik. A magyar gasztro-irodalomban szigorúan megkülönböztetik a folyami süllőt (és fogassá serdült fajtársait) a balatoni süllőtől és fogastól. Az előbbi húsát szürkébbnek, szívósabbnak és szétesőbbnek tartják, s ezzel együtt kevésbé ízletesnek is. Hasonlóan jobb ízűnek ítélik a balatoni fogas csontjaiból-porcaiból főzött alaplevet is. Népi elnevezések:süllő, fogas, balatoni fogas, szellő, fehér-húsú csuka.
Szardella sóban és olajban pácolva 2 alcsalád, 16 nem és 140 faj tartozik a családhoz.
Szardínia olajban sütve, olajban pácolva A szardíniát leggyakrabban olajban eltett szardínia konzerv formájában fogyasztják, ahol a kisebb halakat használják. Portugáliában a szardíniát grillezik, itt nagyobb, kb. 20 cm-es halakat fogyasztanak.
Szélhajtó küsz roston sütve, párolva, olajban pácolva Szélhajtó küsz.jpg Törpe hal. Az első évben 3-6, - az 5. évben 15-20 cm nagyságú. A 20 cm-es példány már ritka. Planktont, élőbevonatot, rovarokat, lárvákat fogyaszt. Áprilistól júniusig egyedenként változóan több szakaszban ívik. Csontkukaccal, házi léggyel fogják elsősorban. Fogása nem esik korlátozás alá.
Széles durbincs Magyarországon védett! Gymnocephalus baloni Széles durbincs.jpg Táplálékát kezdetben planktonszervezetek, férgek, apró rákok, rovarlárvák és puhatestűek alkotják. A folyók viszonylag gyors áramlású, oxigénben gazdagabb részein, kövek között él. A köveket búvóhelyként használja és csak szürkületkor hagyja el, nappal általában inaktív. Nem alkot rajokat és feltételezhető róla a territórium tartás is.

A márna- és dévérzóna áramláskedvelő reofil hala, de ezek ellenére holtágakban és állóvizű csatornákban is megtalálható. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy az erőteljes időszakos áramlások idején eljut ilyen helyekre. Megfigyelték, hogy az ilyen helyekre került példányok milyen nagy számban gyűlnek össze a visszajutásukat akadályozó zsilipkapuknál, ezzel is azt igazolva, hogyha tehetnék ők bizony visszatérnének az áramló vízbe.

Széles kárász Magyarországon védett! Carassius carassius2.JPG Elkülönítő bélyegek: magas hát, sűrűn fogazott bognártüske, lekerekített szegélyű úszók.
Szilvaorrú keszeg húsa közepesen zsíros különösen füstölve ízletes. Külföldön jelentős mennyiséget dolgoz fel a konzervipar. Vimba vimba.jpg A homokos vagy iszapos medrű, lassú folyású vizeket vagy a tápanyagban gazdag sík vidéki tavakat kedveli. A szilvaorrú keszeg félénk, rajhal, amely nyáron a sekélyebb part-menti vizekben tartózkodik.
Szivárványos ökle Magyarországon védett! Szivarvanyosokle.jpg Állománya mára megritkult, de védetté nyilvánítása előtt a horgászok kedvenc csalihalai közé számított.
Szivárványos pisztráng A szivárványos pisztráng egész évben megtalálható az európai piacokon. 400 g-ig fehér vagy rózsaszín hússal, egészben vagy filézve, frissen vagy füstölve. Ha eléri a 1,5 kg tömeget, a lazachoz hasonlóan frissen (filézve vagy nagy szeletekben) vagy füstölve (szeletekben) árusítják. Oncorhynchus mykiss.jpg Magyarországba 1885-ben került. Az állat testhossza 25-50 centiméter, maximumm 70 centiméter és testtömege elérheti a 7-10 kilogrammot. Az ivarérettséget kétéves korban éri el. Az ívási időszak az elterjedési helytől függően eltérő: decembertől májusig. Ikráit sózva, különösen Észak-Európában fogyasztják
Tarka géb Teste szürkésbarna, márványozott színezetű, oldalról erősen lapított, úszóhólyagja nincs, emiatt élete során az alzathoz kötött Proterorhinus semilunaris, the Netherlands - 20051030.jpg Magyarországon 1872-ben fogták először a Dunában, azóta a Dunántúl folyó- és állóvizeiben általánosan elterjedt.
Tintahal Tíz karját, amin tapadókorongokat találhatunk, különbözően készíthetjük el. Grillezve, salátába nagyon finom, érdemes előkészítve vásárolni. Sepia officinalis (aquarium).jpg Legismertebb képviselőjük a közönséges tintahal. A tintahal belső vázas lábasfejű, nyolc rövidebb nyúlvány és két fogókar keretezi a fejét: ezekkel ejti el a zsákmányát. A kifejlett egyedek testhossza 15-25 cm. A tintahalak kis kagylókkal, rákokkal, garnélákkal, halakkal, polipokkal, férgekkel és egyéb lábasfejűekkel táplálkoznak.
Tok főzve, sütve, hidegen. Psephurus gladius.png Az egyik legnagyobb édesvízi hal; hossza elérheti a 6 métert.
Tonhal A piros színű tömör hús íze legjobban a gyenge borjúfilére emlékeztet. Minél világosabb a húsa, annál frissebb a hal. főzve, sütve, hidegen, olajban pácolva készítsük. Thunnus orientalis (Osaka Kaiyukan Aquarium).jpg Átlagos testhossza 1 méter, de 5 méter körüli példányt is fogtak már.
Tőkehal Fehér húsa zsírszegény, sok jódot tartalmaz, ezért nagyon egészséges. Májából készül a csukamájolaj, ami rendkívül gazdag az értékes omega-3 zsírsavakban. főzve, sütve, füstölve, hidegen Atlantic cod.jpg Az Atlanti-óceánt lakja. Ívás idején roppant csoportokba verődik össze, úgy hogy pár tengeri mérföldnyi területet is ellep. Az óceán keleti részén már februárban ívik, míg a nyugati részben csak májusban és júniusban. A nőstény 4 millió ikrát tartalmaz. A fiatalok 6 hó alatt 20 cm. hosszúra nőnek és harmadik évükben már ivarérettek. Nagyon falánk, halakkal, rákokkal és csigakagylókkal táplálkozik.
Törpecsík Magyarországon védett! Sabanejewia aurata törpecsík.jpg A mély-vizek lakójaként a mederfenéken található táplálékok közül az apró fenéklakókat víziférgeket, rovarok lárváit, puhatestűeket és alsóbbrendű rákokat fogyaszt. Oxigénigénye a hazai csíkfajok közül a legnagyobb.
Törpeharcsa Húsa rendkívül ízletes, szálkátlan, piacon keresett áru. Egészben sütve, rántva, paprikásnak, halászlébe Ameiurus nebulosus.jpg Folyó- és állóvizeinkben egyaránt megtalálható. Különösen kedveli az iszapos fenekű holtágakat, tavakat. Fogásához gilisztával felcsalizott fenekezőmódszer javasolható. Fogása nem esik korlátozás alá. Jelentős mennyiséget dolgoznak fel évente halászlé alapok készítéséhez, kisebb mennyiségben tálcás-konyhakész formában is forgalmazzák.
Tüskés pikó Nem túl hosszú életű halunk, maximális életkorát 3-4 évre tartják, és ez idő alatt maximum 8 cm-es hosszt érhetnek el a jól fejlett halak. Zsírjában magas a karotin tartalom, ezért a gyógyszeriparban hasznosítják. Gasterosteus aculeatus.jpg Magyarországon az 1900-as évektől jelezték, kötetlen rajokban él, a hím csak párzás idején válik helyhez kötötté. Tápláléka vízlakó gerinctelenek, alkalmanként vízinövények, halikra és halivadék. A hal állkapcsa teljes hosszában előretolható, miközben beszippant egy zsákmányállatot. A tüskés pikó legfeljebb 3-4 évig él.
Vágó csík Magyarországon védett! Steinbeisser 001.jpg Apró, fenéklakó gerinctelen szervezetekkel táplálkozik, de szerves törmeléket is fogyaszt. Alkonyatkor indul táplálékot keresni, a nap többi részben homokba ássa magát vagy kövek alá rejtőzik.
Vágódurbincs Nem fogható hal
Elkülönítő bélyegek: a két hátúszó egybenőtt, oldala szabálytalanul foltozott
Gymnocephalus cernuus.jpg A Duna mentén dürgencs, a Balaton-partján vaskó, más vidékeken borholy, disznóhal, dörgecs, dörgécse, dörgicse, durbincs, durda, görgécse, lecserlecs, lezsér, maca, paptetű, tüskéshal, tövishal, vargahal, vasénta, vasko, vízidarázs, taknyos maca néven ismerik. A 150 mm-es testhosszt ritkán haladja meg. Eleven vizű állóvizek és csendesebb folyások lakója; elsősorban a fenéken, illetve annak közelében tartózkodik. Falánk apró-állatevő, ikra- és ivadékpusztító, a haszonhalak táplálékvetélytársa, így gyomhalnak minősíthető, noha a ragadozók takarmányhala is, a Balatonban fontos tápláléka a süllőnek és az angolnának, húsa a süllőéhez hasonló ízű.
Vágótok Magyarországon védett! Acipenser nudiventris.jpg Oroszországban Nyugat-Szibériáig honos, de megtalálható az Urálban és a Volgában is. Az Al-Dunában is gyakori, hazánkba csak igen ritkán jut el, de a dunában és a Tiszában is fogtak már.
Vaskos csabak Magyarországon védett! Leuciscus souffia vaskos csabak.jpg Magyarországon a Felső-Tiszából és ennek mellékvizeiből és a Mura hazai szakaszából került elő.
Viza Magyarországon védett! Beluga sturgeon.png A tengerekben elsősorban húsáért, a torkolati területeken pedig ikrájáért fogják, amiből a fekete kaviárt készítik. Főzve, sütve, hidegen készythető. Az 1970-es években Magyarországon sikeres kísérleteket folytattak a kecsege és a viza keresztezésével. A hibridet “vicsegének” nevezték el.
Vörösszárnyú keszeg Íze a víz minőségétől függően változik, de tiszta vizekből származó egyedei ízletesek. Apróbb példányait irdalás után roston jól átsütve, sütve, párolva, olajban pácolva fogyasztják. Scardinius erythrophthalmus.jpg Teste zömök, kissé magas, oldalról lelapított, nagy és vastag kerekded pikkelyek borítják. Lassan növekedő, kis súlyt elérő hal. Az első évben 4-5, a 2. évben 8-10, a 3. évben 14–18 cm nagyságú. Jó táplálék-ellátottságú vizekben gyakoriak a 25 cm körüli egyedek is.

Lásd még

Magyar neve Latin név Halak-rákok-kagylók*
Harcsa (Silurus glanis) A legnagyobb példányok 3 m hosszúra is megnőnek, ezek súlya 200 kg is lehet! Jellegzetes ismertetőjele a bajsza! A fehér-húsú ragadozó halban alig van szálka, a meleg vizeket kedveli. A filék sütve, füstölve is kedveltek. Manapság egyre gyakrabban találkozunk az afrikai harcsával, ami szintén hasonló tulajdonságú. Sok C-, B3-vitamint és káliumot, magnéziumot tartalmaz.

10 dkg=163 kcal, 11,3 g zsír

Fogas (Sander lucioperca) Ragadozó, édesvízben élő hal, gyorsan úszik, az „újszülött példányokat” az apahal védelmezi. Európában és az USA-ban él. Jellegzetes ízű húsa alig tartalmaz zsírt, lágy, de mégis tömör. Legfinomabb sütve, különböző mártásokkal.

10 dkg=90 kcal, 0,7 g zsír

Hering (Clupea harengus) Az észak-atlanti vizekben, az Északi- és Keleti-tengerben él. Ezüstösen csillogó bőre miatt a „tenger ezüstjének” is nevezik. Leggyakrabban konzervben találkozunk vele, pedig frissen is kitűnő. Húsa sok B1-, B2-vitamint, fluort és káliumot tartalmaz.

10 dkg=165 kcal, 14,9 g zsír

Tőkehal (Gadus morhua) A kifejlett példány 1 méter hosszúra megnőhet, súlya pedig 40 kg is lehet. Fehér húsa zsírszegény, sok jódot tartalmaz, ezért nagyon egészséges. Májából készül a csukamájolaj, ami rendkívül gazdag az értékes omega-3 zsírsavakban.

10 dkg=81 kcal, 0,6 g zsír

Lazac (Salmo salar) Húsa jellegzetesen rózsaszín, íze markáns. Állandóan vándorol, édes vízben születik, elúszik a tengerhez, majd újra visszatér az édesvízbe szaporodni. Kanadában, az Atlanti-tenger partjainál, az Északi- és Keleti tengerben él. Húsát süthetjük, grillezhetjük, párolhatjuk – fontos, hogy ne túl sokáig.

10 dkg=215 kcal, 13,3 g zsír

Lepényhal (Platichthys flesus) A lapos, szinte kör alakú hal teljesen „normális halként” születik. Fejlődése során a bal szeme a jobb oldalára vándorol, és elkezd az oldalán úszni. Leggyakrabban az Északi- és Keleti-tengerben él. A legnagyobbak 50 cm hosszúak és 2 kg nehezek is lehetnek. Húsa jódot, kalciumot, káliumot, nátriumot is tartalmaz. Egészben megsütve a legfinomabb.

10 dkg = 83 kcal, 0,8 g zsír

Pisztráng Oncorhynchus, Salmo és Salvelinus Zsírszegény, kevés szálkája van, ízletes, lágy húsú. Könnyen tenyészthető fajta. Élőhelyétől függően létezik édesvízi és tengeri fajta is. A lazaccal rokon, gyakran össze is keverik őket, de a pisztráng húsa fehér. Sok benne az A- és a B2-vitamin, a kálium és a nátrium.

10 dkg=103 kcal, 2,7 g zsír

Ponty (Cyprinus carpio) Szinte az egész világon, a legtöbb tóban megtalálható. Könnyen tenyészthető. A tükörpontyon kevesebb a pikkely, érdemesebb ezt vásárolni. A legfinomabb példányok 30-40 cm hosszúak, és 1,2-2,5 kg nagyságúak. Leggyakrabban karácsonykor kerül az asztalra, pedig bármikor nagyon finom!

10 dkg=115 kcal, 4,8 g zsír

Vörössügér (Perca) Nevét rózsaszín bőréről kapta. Tömör, száraz húsa azonban fehér, és nagyon kevés szálka található benne – leginkább sütésre való. Ragadozó hal, az Atlanti-óceán nyugati részén és az Indiai-óceán középső táján él. Húsa A-, C-vitamint, nátriumot, kalciumot tartalmaz.

10 dkg = 104 kcal, 2,6 g zsír

Nyelvhal (Soleidae) A legízletesebb halak egyike. Lágy, fehér húsa szinte szétolvad a nyelven. Tartalmaz A-, B1-vitamint, szelént, foszfort. A legnagyobb példányok 60 cm hosszúak és 80 dkg súlyúak. Legfinomabb, ha serpenyőben, egészben megpirítjuk.

10 dkg = 89 kcal, 2,5 g zsír

Tonhal (Scomber scombrus) Minden tengerben otthon érzi magát. Több fajtája létezik, a 70 centistől a 3 méteresig. A piros színű tömör hús íze legjobban a gyenge borjúfilére emlékeztet. Minél világosabb a húsa, annál frissebb a hal. Leginkább sütve, grillezve készítsük. Leggyakrabban azonban konzervként, olajban találkozunk vele.

10 dkg = 147 kcal, 8,5 g zsír

Rákok (Astacus astacus) A rákok családja nagyon sokféle. A nagyobbakat páncélosoknak nevezzük, ezek a homár, a languszta, a tarisznyarák. A másik csoportjuk a garnélarákok, ezek közé sorolhatjuk a nagyobb scampit, és a kisebb apró-rákokat, amelyeket az Északi-tengerben halásznak. De ide tartoznak az édesvízi rákok is. Közös bennük, hogy bátran fogyaszthatjuk őket kézzel! A farok részen a páncél két oldalát nyomjuk össze, így könnyen le tudjuk pattintani a húsról.

10 dkg = 75 kcal, 1,0 g zsír

Fekete kagyló (Mytilida) Eredetileg az Atlanti-óceán északi vidékén éltek, de napjainkban már sokfelé, kagylótelepeken tenyésztik. Kb. 5 év alatt érik el az átlagos nagyságukat (5-8 cm hosszú). 1 kg kagylóból 20 dkg kagylóhús marad. Sok vasat, A-, B-, C- és D-vitamint is tartalmaz.

10 dkg = 68 kcal, 1,9 g zsír

Tintahal (Sepiida) Más néven szépia, puhatestűek törzsébe és a fejlábúak osztályába sorolható állatfaj. Előfordul az Atlanti-óceánban, az Északi-tengerben, a Földközi tengerben. Testében meszes csont található, ezt nem fogyasztjuk. Tíz karját, amin tapadókorongokat találhatunk, különbözően készíthetjük el. Grillezve, salátába nagyon finom, érdemes előkészítve vásárolni.
Védett és fokozottan védett halak*
Halfaj neve Latin neve Eszmei értéke (Ft) Kép Megjegyzés
Állas küsz (Chalcalburnus chalcoides) 10.000 Alburnus mento állas küsz.jpg
Botos kölönte (Chalcalburnus chalcoides) 10.000 CottusGobioSpreadingFins.JPG
Cifra kölönte (Cottus poecilopus) 10.000 Cottus poecilopus Cifra kölönte.jpg
Dunai nagyhering (Caspialosa kessleri) 2.000 Caspialosa kessleri pontica Dunai hering.jpg
Felpillantó küllő (Gobio uranoscopus) 50.000 Romanogobio uranoscopus Felpillantó küllő.jpg
Fenékjáró küllő (Gobio gibio) 2.000 Gobio gobio.jpg
Fürge cselle (Phoxinus phoxinus) 2.000 Phoxinus phoxinus fürge cselle.jpg
Gyöngyös koncér (Rutilus frisii) 2.000 Rutilus frisii gyöngyös koncér.jpg
Halványfoltú küllő (Gobio albipinnatus) 10.000 Romanogobio albipinnatus halványfoltú küllő.jpg
Homoki küllő (Gobio kessleri) 10.000 Romanogobio kesslerii Homoki küllő.jpg
Kövicsík (Noemacheilus barbatulus) 2.000 Barbatula barbatula kövi csík.jpg
Kurta baing (Leucaspius delineatus) 2.000 Leucaspius delineatus kurta baing.jpg
Leánykoncér (Rutilis pigus) 10.000 Rutilus virgo leánykoncér.jpg
Pénzes pér (Thymallus thymallus) 10.000 Thymallus thymallus Pénzes pér.jpg
Réti csík (Misgurnus fossilis) 2.000 Misgurnus fossilis 2009 G1.jpg
Selymes durbincs (Gymnocephalus schraetze) 10.000 Gymnocephalus schraetzer selymes durbincs.jpg
Sima tok (Acipenser nudiventris) 10.000 Shipzaur.jpg
Sőregtok (Acipenser stellatus) 10.000 Acipenser stellatus sőregtok.jpg
Sujtásos küsz (Albunoides bipunctatus) 2.000 Alburnoides bipunctatus sujtásos küsz.jpg
Széles durbincs (Gymnocephalus balon) 2.000 Gymnocephalus baloni Széles durbincs.jpg
Szivárványos ökle (Rhodeus sericeus) 2.000 Rhodeus amarus 2008 G1.jpg
Tarka géb (Proterorhinus marmoratus) 2.000 Márton Zsoldos, Drawing of the tarka géb (Proterorhinus semilunaris, 2007).jpg
Törpecsík (Sabanajewia aurata) 2.000 Sabanejewia aurata törpecsík.jpg
Vágócsík (Cobitis teania) 2.000 Steinbeisser 001.jpg
Vágótok (Acipenser gueldenstaedti) 10.000 Waxdick (Acipenser gueldenstaedtii ) - crop.jpg
Vaskos csabak (Leuciscus souffia) 10.000 Leuciscus souffia vaskos csabak.jpg
Viza (Huso huso) 10.000 Huso huso viza.jpg
Védett a hüllők és a kétéltűek (békák) valamennyi faja is.
Fokozottan védett halak
Dunai ingola (Eudontomyzon mariae) 100.000 Eudontomyzon mariae Dunai ingola.jpg
Dunai galóca (Hucho hucho) 100.000 Hucho hucho Dunai galóca.jpg
Lápi póc (Umbra krameri) 100.000 Umbra krameri Lápi póc.jpg
Magyar bucó (Zingel zingel) 100.000 Zingel zingel Magyar bucó.jpg
Német bucó (Zingel streber) 100.000 Zingel streber.jpg
Petényi márna, (w:magyar márna) (Barbus meridionalis) 100.000 Barbus peloponnesius.jpg
Tiszai ingola (Eudontomyzon danford) 250.000 Eudontomyzon danfordi Tiszai ingola.jpg
Általános fogási tilalmak és méretkorlátozások
Az egyes halfajok fogását a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. CII. törvény szabályozza.
Ezektől egyes vízterületeken a vízgazdálkodó eltérhet. A horgászat előtt érdeklődjön a helyi szabályokról.
A linkek a Wikipédiában levő bővebb leírásokra mutatnak.
Halfaj neve Latin neve Tilalmi időszak Legkisebb kifogható méret naponta kifogható
Balin (Aspius aspius) március 1. - április 30. 40 cm 3 db
Compó (Tinca tinca) május 2. - június 15. 25 cm 3 db
Csuka (Esox lucius) február 15. - március 31. 40 cm 3 db
Európai harcsa (Silurus glanis) május 2. - június 15. 60 cm, tilalmi időben 100 cm 3 db
Fejes domolykó (Squalius cephalus) április 15. - május 31. 25 cm
Fogassüllő (Sander lucioperca) március 1. - április 30. 30 cm 3 db
Garda (Pelecus cultratus) április 15. - május 31. 20 cm
Jászkeszeg (Leuciscus idus) május 2. - június 15. 20 cm
Kecsege (Acipenser ruthenus) március 1. - május 31. megszűnt a tenyésztésük. -
Kősüllő (Sander volgensis) március 1. - június 30. 25 cm 3 db
Márna (Barbus barbus) május 2. - június 15. 40 cm 3 db
Paduc (Chondrostoma nasus) május 2. - június 15. 20 cm
Ponty (Cyprinus carpio) május 2. - június 15. 30 cm 3 db
Sebes pisztráng (Salmo trutta m. fario) október 1. - december 31. 22 cm 3 db
Sügér (Perca fluviatilis) március 1. - április 30. minden méret fogható
Szilvaorrú keszeg (Vimba vimba) május 2. - június 15. 20 cm