Ugrás a tartalomhoz

Szakácskönyv/Alaplevesek/Alaplékészítés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Recept mérete: 1633 bájt

Szakácskönyv

Alaplékészítés

Alaplevesek Levesek Gulyáslevesek Gyümölcslevesek Halászlé Krémlevesek Sós hideg levesek Levesbetétek

Alaplékészítés[szerkesztés]

Készíthetünk alaplevet csak zöldségekből, szárnyasból, marhából, vagy egyéb húsokból, marha- és sertés csontból, halból. A főzési idő hal esetében egészen rövid, 30-40 perc, szárnyasok esetében 4-5 óra, míg a marhából készült alaplevet 8-12 órán át is lehet főzni.
Az alaplevek kiforralásával, befőzésével, pedig sűrű íz és zamatanyag nyerhető, melyet a francia konyha, glace-nak hív.
Képzeletbéli edényünkben, akár negyven liter is lehet, akár csont vagy zöldség alaplé, egy literre sűrítésével olyan koncentrált kivonat nyerhető, melyből a mártások ízesítéséhez csupán egy kávéskanálnyi elegendő.
Az alaplé elkészítése időigényes feladat, éttermi felhasználás során is nagyobb mennyiség készül belőle. Az alaplé otthoni készítésére megegyezik a professzionálissal, és megéri rászánni az időt. A csontok feldolgozása, zöldségek aprítása, majd az azt követő órák hosszan tartó főzés ugyan egy fél napot eltart, de ha feltesszük főni, azzal nem kell sokat foglalkozni.
Ráadásul nem is kell túl gyakran főznünk, ha fél literes műanyag palackba zárva, vagy a koncentrátumot jégkocka tartóba öntve lefagyaszthatjuk, és bármikor előkaphatjuk a mélyhűtőből.


Lásd még: Alaplé