„Növények/F/Fekete mustár” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
14. sor: 14. sor:
: A szár alsó részének levelei szeldeltek, feljebb ép szélűek és lándzsásak. Sárga virágai fürtökbe rendeződnek. Négyélű becőtermése, amely majdnem párhuzamos a főtengellyel, apró fekete gömb alakú magokat rejt, melyeket fűszer készítésére használnak fel.
: A szár alsó részének levelei szeldeltek, feljebb ép szélűek és lándzsásak. Sárga virágai fürtökbe rendeződnek. Négyélű becőtermése, amely majdnem párhuzamos a főtengellyel, apró fekete gömb alakú magokat rejt, melyeket fűszer készítésére használnak fel.



: A fekete mustár magjában lévő [[szinigrin]] külsőleg bőrizgató és [[vérkeringés]]t fokozó tulajdonságú, erős vérbőséget, értágulatot is okozhat, ami helyileg javítja a keringést; [[gyulladás]] esetén csillapítja a fájdalmat.


== Francia mustár fajták ==
== Francia mustár fajták ==
* '''dijoni mustár:'''
* '''dijoni mustár:''' 1752-től a legismertebb mustárfajta, sima, világossárga, jellegzetes ízű, több ízváltozatban készítik. A fűszereken kívül [[Bor (ital)|fehérbor]] és [[must]] vagy savanyú must (éretlen szőlő leve) felhasználásával készül.
* '''bordeaux-i mustár:'''
* '''bordeaux-i mustár:''' kimondottan sötét, vöröses színű. Finomra őrölt barna és fekete magvakból készül, ecettel, vörösborral ízesítik, de gyógynövényeket is adnak hozzá.
* '''Grey Poupon mustár:'''
* '''Grey Poupon mustár:''' ez a krémes, borsos mustár máig az egyik leghíresebb [[Dijon]]ban. Nevét két úriemberről kapta, Grey adta a receptet, Monseur Poupon pedig a vállalkozás tőkéjét.
* '''Champagne mustár:''' világos, [[pezsgő]]vel kevert mustár.
* '''Champagne mustár:'''
* '''provence-i mustár:'''
* '''provence-i mustár:''' [[Paradicsom (növényfaj)|paradicsommal]], [[Fokhagyma|fokhagymával]], hagymával, [[rozmaring]]gal és kakukkfűvel ízesített mustár. Bárányhoz és sült húsokhoz illik.

=== Gyógyhatása ===

: Belsőleg a fekete mustár étvágygerjesztő, mivel fokozza a bélnedvkiválasztást. Kis adagban emésztésserkentőnek javallt étvágytalanság és [[emésztés]]i nehézségek esetén.


{{Gyógyhatása|
: Külsőleg a fekete mustár alapú készítményeket borogatás formájában alkalmazzák [[hörghurut]], [[reuma|reumás]] és [[ízület]]i fájdalmak, valamint influenzás megbetegedések esetén.
: '''Belsőleg''' a fekete mustár étvágygerjesztő, mivel fokozza a bélnedvkiválasztást. Kis adagban emésztésserkentőnek javallt étvágytalanság és emésztési nehézségek esetén.
: '''Külsőleg''' a fekete mustár alapú készítményeket borogatás formájában alkalmazzák hörghurut, reumás és ízületi fájdalmak, valamint influenzás megbetegedések esetén.
: A fekete mustár magjában lévő ''szinigrin'' külsőleg bőrizgató és vérkeringést fokozó tulajdonságú, erős vérbőséget, értágulatot is okozhat, ami helyileg javítja a keringést; gyulladás esetén csillapítja a fájdalmat.}}


== Ellenjavalt ==
== Ellenjavalt ==

A lap 2018. október 29., 07:45-kori változata

A lap mérete: 2110 bájt

Növények

Fekete mustár

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Fekete mustár
(Brassica nigra, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): francia mustár

A fekete mustár Európában és Ázsiában gyakori egynyári, lágyszárú növény, amely 1 m magasra is megnőhet.

A szár alsó részének levelei szeldeltek, feljebb ép szélűek és lándzsásak. Sárga virágai fürtökbe rendeződnek. Négyélű becőtermése, amely majdnem párhuzamos a főtengellyel, apró fekete gömb alakú magokat rejt, melyeket fűszer készítésére használnak fel.


Francia mustár fajták

  • dijoni mustár:
  • bordeaux-i mustár:
  • Grey Poupon mustár:
  • Champagne mustár:
  • provence-i mustár:
Gyógyhatása(i):
Belsőleg a fekete mustár étvágygerjesztő, mivel fokozza a bélnedvkiválasztást. Kis adagban emésztésserkentőnek javallt étvágytalanság és emésztési nehézségek esetén.
Külsőleg a fekete mustár alapú készítményeket borogatás formájában alkalmazzák hörghurut, reumás és ízületi fájdalmak, valamint influenzás megbetegedések esetén.
A fekete mustár magjában lévő szinigrin külsőleg bőrizgató és vérkeringést fokozó tulajdonságú, erős vérbőséget, értágulatot is okozhat, ami helyileg javítja a keringést; gyulladás esetén csillapítja a fájdalmat.

Ellenjavalt

A túl magas koncentrációjú, vagy a bőrrel túl hosszú ideig érintkező borogatások túlérzékeny betegeknél erős fájdalmat, a bőrszövet visszafordíthatatlan roncsolódását, elhalását okozhatják.
A mustárkészítmények súlyos keringési és érproblémák, elsősorban visszértágulat esetén szintén ellenjavallt.

Lásd még: Fekete mustár

Magyar Wikipédia: Fekete mustár
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete mustár témájú médiaállományokat.