Növények/V/Vörös méhbalzsam

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | V
A lap mérete: 3060 bájt

Növények

Vörös méhbalzsam

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Vörös méhbalzsam
(Monarda didyma, Syn: -)
Drogok Monardae didymae flos, Monardae didymae herba
Más neve(i): méhbalzsam, indiáncsalán, ápolka, bíbor ápolka vagy bergamott


A vörös méhbalzsam az árvacsalánfélék egyik növénynemzetsége. Az indiáncsalán, illetve ápolka elnevezéseket a méhbalzsam szinonimájaként használják. Európában több országban dísznövényként telepítik, kertekben nálunk is megtalálható. Évelő lágyszárú.
Észak-Amerikából származik. A 19. században terjedt el Európában, ahol kezdetben rendkívül értékes, ritka növénynek számított, de manapság már gyakori az előfordulása.
Észak-Amerikából származik. A 19. században terjedt el Európában, ahol kezdetben rendkívül értékes, ritka növénynek számított, de manapság már gyakori az előfordulása.
Nevét Nicolas Monardes spanyol fizikus, botanikus az amerikai flóra 16. századi krónikásának köszönheti.
Kifejezetten szívós évelő növény. Kifejlett állapotában magassága elérheti a 80–120 cm-t, szélessége a 45 cm-t. Csoportosan nő. Vörös virágai csőszerűek, végálló álörvet alkotnak, két kiemelkedő porzóval. Virágzási ideje július és szeptember között van. Levelei átellenes állásúak, tojásdad-lándzsa alakúak, szélük erősen fűrészes, fonákjuk szőrözött.
A teljes napfénynek kitett helyeket, a jó vízáteresztő képességű, agyagos, homokos talajt kedveli. Általában ellenálló a kártevőkkel és betegségekkel szemben, kis mértékben a lisztharmat támadhatja, valamint ha talaja kiszárad, a levélrozsda.


Tartalmaz:→ 0,1-0,3% illóolaj (carvacrol, timol, cymen), virágban 0,3% illóolaj, valamint kumaroilpelargonidin monardein és más flavonoid-glikozidok, a levélben akár 1,3% illóolaj (linalool, linalilacetát, limonen, ocimen, pinen, camphen, carvacrol stb.), ursolsav, szterol, flavonoidok
Az észak-amerikai Oswego indián törzs tagjai megfázásos betegségeket gyógyítottak vele. Az amerikai függetlenségi háború idején a belőle készített Oswego tea különös jelentőségre tett szert. A brit tea bojkottja után, a fekete tea helyettesítőjeként lett kedvelt. Leveleit hideg italok, limonádék, puncsok ízesítésére használják. Manapság illatosító szernek alkalmazzák, illetve a bőr hámsejtjeinek építő hatású vitaminokat tartalmaz.
Európában ritkán aromás, fűszeres, erős ízű stimulálószer (aromaticum), szélhajtó (carminativum), lázcsillapító (antipyreticum). Elősegíti az emésztést, illóolaja a kakukkfűéhez hasonlít. Hurut- és görcsoldó hatású.
Homeopathia is felhasználja.
Magyar Wikipédia: Vörös méhbalzsam
A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös méhbalzsam témájú médiaállományokat.