Növények/V/Vízitorma

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | V
A lap mérete: 2688 bájt

Növények

Vízitorma

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

orvosi vízitorma
orvosi vízitorma
Vízitorma
(Nasturtium officinale, Syn: )
Más neve(i): '

Az orvosi vízitorma, a keresztesvirágúak rendjébe, ezen belül a káposztafélék családjába tartozó vízinövényfaj.

Az orvosi vízitorma nagyon elterjedt faj, csaknem az egész világon előfordul. Európában, Svédországtól Portugáliáig és Görögországig; a mérsékelt övi és trópusi Ázsiában, Törökországtól Indiáig és Észak-Afrikában őshonos. Betelepítették Afrika és Ázsia többi részeire is, valamint Ausztrálázsiába, Észak- és Dél-Amerikába is. A betelepített helyeken, inváziós fajnak bizonyult.
Hazai fő előfordulási helyei: Zempléni-hg., Gerecse, Tata, Bakony, Balaton-felvidék, Dunántúl (Kőszeg, Zala, Tapolca), Kisalföld, Duna-vidéke, Dráva-vidéke. Az orvosi vízitorma tiszta, hideg vizű források és patakok mentén nő, az állóvizekben nem jellemző.
Az orvosi vízitorma évelő növény, olykor alámerült, a csomókon legyökerező, kúszó vagy felemelkedő szárakkal.
Magassága 30-50 centiméter, ritkán a 80 centimétert is eléri. A levelek húsosak, fényes zöldek, szárnyasan összetettek, levélkéik száma 5-15, tojás alakúak vagy elliptikusak, a csúcsi levélke a többinél nagyobb. A levélzet télen is zöld marad. A virágok fehérek, 5 milliméter hosszú szirmokkal, sárga porzókkal.
Fűszeres íze és a benne található értékes hatóanyag miatt több országban is közkedvelt saláta alapanyag.
A természetgyógyászatban is használt a növény, hiszen remek vértisztító, ezen kívül fáradtság és levertség ellen is hatásos.
A vízitorma termesztése nem bonyolult, hiszen semmi másra nincs szüksége, mint nedves, vizes helyre, ahol növekedhet. Ez lehet egy napos vagy félárnyékos fekvésű vízpart, de akár egy egyszerű vizes vályú, vagy lavór is, a lényeg hogy a talaj mindig nedves legyen. Vízitorma vetőmag ma már egyre többször fellelhető a nagyobb bevásárlóközpontok kertészeti részlegén, vagy a nagyobb kertészeti áruházakban.


Lásd még: Gyógyhatása

Magyar Wikipédia: Vízitorma


A Wikimédia Commons tartalmaz Vízitorma témájú médiaállományokat.