Növények/Sz/Sziki cickafark

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
A lap mérete: 2726 bájt

Növények

Sziki cickafark

Sziki cickafark


Sziki cickafark
(Achillea aspleniifolia, Syn: -)
Más neve(i): -


A sziki cickafark a fészkesvirágzatúak rendjébe sorolt őszirózsafélék családjának őszirózsaformák alcsaládjában tartozik.
A Kárpát-medencében endemikus, ú.n. pannon flóraelem. A Nagyalföldön (Bokortanya) meglehetősen gyakori.
Merev, felálló, szögletes szára a vízellátástól függően 20–80 cm magasra nő.
Szórtan álló, lándzsa alakú levelei nagyon mélyen, sok hasábra szeldeltek, a levélkék széle fűrészes. Levélszárnyai karéjosak vagy hasogatottak, tojásdad vagy hosszúkás cimpákkal.
Megdörzsölve szára és levele is a fehér virágú cickafark fajokéhoz hasonló, erős illatot áraszt, Nem mérgező. Gyökérzete tarack, amiről intenzíven sarjad.
Sátorozó virágzata sok kis csöves és nyelves virágból áll. Virágának színe a talajtól függően a sötétbordós-lilástól a halvány rózsaszínig változó: kiszáradó sziken sötétebb, a nedves élőhelyeken világos. Nagyon ritkán feltűnnek fehér virágú egyedei is.
Évelő. Nem csupán nedves szikeseken jelenik meg, de egyéb üde gyepekben, sőt, mocsárréteken is. A szikesek közül a kevésbé sós talajú szoloncsákokon nő; a legjobban a kissé meszes talajokon érzi magát.
- A szikes és sziktelen területek határzónájára jellemző cickórós szikes puszta (Achilleo-Festucetum pseudovinae) növénytársulás egyik karakterfaja;
- a főleg a Velencei-tótól délre jellemző pitypangos sziki sásrét (Taraxaco bessarabicae-Caricetum distantis) növénytársulás jellegfaja;
- nő a meszes talajú kékperjés réteken (Succiso-Molinietum hungaricae) is.
Ivartalanul szaporodva szobányi méretű foltokká is nőhet. Főleg a szárazabb élőhelyeken más növényeket teljesen kiszoríthat maga mellől. Május–júniustól szeptember–októberig folyamatosan nyílik.
Mind a közönséges-, mind a mezei cickafarkénál kevesebb hatóanyagot tartalmaz, ezért inkább dísznövényként használják. Hosszú virágzása miatt kertekben az évelőágyak nyári dísze lehet. Nedvesebb talajon vezérnövényként kisebb csoportokba, szárazabb részeken párnanövénynek ültethető (Botta, 1987).


Lásd még: Gyógyhatása


Magyar Wikipédia: Sziki cickafark
A Wikimédia Commons tartalmaz Sziki cickafark témájú médiaállományokat.