Ugrás a tartalomhoz

Növények/S/Sápadt nőszirom

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | S
A lap mérete: 1894 bájt

Növények

Sápadt nőszirom

Sápadt nőszirom


Sápadt nőszirom
(Iris pallida, Syn: -)
Más neve(i): dalmát nőszirom


A sápadt nőszirom a nősziromfélék családjába tartozó dísznövény. A nárciszok közkedvelt vágott, illetve kerti virágok, a természetben vadon kialakult nárciszfajokból rengeteg hibridet, fajtát nemesítettek ki a kertészetek. A nárciszok többsége tavasszal virágzik, csak néhány faj ősszel. Fontos tudni róluk, hogy mérgező növények.
Gyöktörzses, szakállas írisz. Magassága 70–100 cm. Erős elágazó szárán 2-6 illatos, 8–12 cm átmérőjű, sárgán szakállas, ezüstös murvalevelű, orgonakék virág nyílik. Tavasz végén és nyár elején virágzik. A tarka nőszirom Iris variegata levele sárga és zöld csíkos.
Szárazságtűrő, talajban nem válogat. Szegélyként, előkertekbe is gyakran ültetik. A gyöktörzses kerti nőszirmok kötött talaját kaviccsal lazíthatjuk, nem túl mélyre ültessük a növényeket, mert mélyre ültetve nem virágoznak.


Felhasználjuk:Ezek a hagymagumós vagy gyöktörzses növények különleges virágaik miatt kedveltek. Igazi tavaszi szépségek, a nőszirmok. Virágaik erkélyek, dézsák kerti virágágyak, szegélyek és különösen sziklakertek dísze lehet.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Sápadt nőszirom


A Wikimédia Commons tartalmaz Sápadt nőszirom témájú médiaállományokat.