Növények/P/Papucsvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | P
A lap mérete: 2703 bájt

Növények

Papucsvirág

Papucsvirág
Calceolaria andina
Calceolaria tomentosa
Papucsvirág
(Calceolaria, Syn: )
Más neve(i): '
A papucsvirág az ajakosvirágúak rendjének Calceolariaceae családjába tartozó növénynemzetség, melynek egyes tagjait Magyarországon is dísznövényként tartják üvegházakban vagy lakásokban elsősorban virágaikért, amelyek jellegzetesen papucs formájúak, élénk alapszínűek, és sokszor az alapszíntől elütő színnel foltosak, mintásak. A szobanövényként tartott papucsvirágok gyakran egyévesek.
A nemzetség legtöbb faja a dél- és közép-amerikai Kordillerákban őshonos: többségük az Andokban él Peru és Chile területén, ettől délre Patagóniáig, illetve északra Közép-Mexikóig fajszámuk kevesebb. Néhány papucsvirágfaj azonban Ecuador, Peru és Chile tengerparti területein, továbbá Délkelet-Brazíliában is megtalálható.
A papucsvirágok között egyéves, kétéves növények, illetve többéves évelő örökzöldek, lágyszárúak, félcserjék, ritkábban kapaszkodó-, illetve kúszónövények is előfordulnak. Leveleik világoszöld színűek, s mivel szőrösek, érdes tapintásúak.
Virágaik kétajkúak: míg a felső virágajak kisebb és csuklyaszerű, addig a három sziromlevélből képződött alsó virágajak jóval nagyobb és csuporszerűen visszahajlik, s egy zárt papucs lábfeji részéhez hasonlít. Ez a virág, akárcsak az egyszikűek közé tartozó Boldogasszony papucsa virága, tartálycsapda, amely a megporzást segíti elő: A rovarok ugyanis könnyen beleesnek, amikor rászállnak a virágra, s csak úgy tudnak kijutni belőle, ha közben érintik a portokokat és a bibét. A papucsvirágok virágai leggyakrabban sárga, narancssárga, piros vagy bíbor színűek.
A legtöbb papucsvirágfaj fény- és melegigényes, a talajok közül pedig a nedves, humuszban kellően gazdag és hűvösebb típusokat kedvelik. Habár magról jól csíráznak, termesztésben könnyebb csúcsdugványról szaporítani őket. A cserje termetű papucsvirágok együttese metszés nélkül néhány év alatt bozóttá alakul.

Lásd még: Pompás papucsvirág

Magyar Wikipédia: Papucsvirág
A Wikimédia Commons tartalmaz Papucsvirág témájú médiaállományokat.