Növények/L/Libatopformák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | L
A lap mérete: 4382 bájt

Növények

Libatopformák

Libatopformák


Libatopformák
(Chenopodioideae, Syn: -)
Más neve(i): '


A libatopformák a szegfűvirágúak rendjébe tartozó disznóparéjfélék családjának egy alcsaládja.
Az alcsalád kozmopolita elterjedtségű, kb. 1400 faj tartozik ide. Az Észak-Afrikától Közép-Ázsiáig terjedő sivatagos területek növényzetének jelentős részét adja.
Lágy szárú növények és cserjék, néha pozsgás növények tartoznak közéjük. A fajokra jellemző a párta nélküli virágból fejlődő kaszat- vagy makkocskatermés. Sok faj sót halmoz fel szöveteiben, néhányuk levele sós folyadékot választ ki. CAM- vagy C4-típusú a fotoszintézisük.
A Chenopodioideae alcsalád élelmiszernövényei között a spenót, a kinoa, a parajlibatop, a laboda, továbbá a Beta vulgaris termesztett változatai közül a cukorrépa, takarmányrépa, cékla és a mángold is megtalálható.
Sok hagyományos rendszertan ismeri a libatopfélék (Chenopodiaceae) családját (például a Cronquist-, Borhidi- és Hortobágyi-rendszer), az 1998-as APG és a 2003-as APG II-rendszer az ide tartozó növényeket molekuláris genetikai bizonyítékok alapján a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) családjába sorolta át. Egyes új osztályozások a régi libatopfélék nagy részét a Chenopodioideae alcsaládjának tekintik, néhány nemzetség kivételével, melyeket a Salicornioideae és Salsoloideae alcsaládok részeként írnak le. Az alcsaládok leírása jelenleg még bizonytalan, jelentős változások állhatnak be az ide sorolt nemzetségekben.

Az alcsalád jelenleg a következő nemzetségekből áll:


Lásd még: Növények gyógyhatása Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Libatopformák


A Wikimédia Commons tartalmaz Libatopformák témájú médiaállományokat.