Növények/L/Levéltelen koboldmoha

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | L
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1805 bájt

Növények

Levéltelen koboldmoha

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Buxbaumia aphylla 13042013b.jpg
Levéltelen koboldmoha
(Buxbaumia aphylla, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): '

A világon szélesen elterjedt, megtalálható egész Európában, Kaukázusban, Észak-Ázsiában, Japánban, Észak-Amerikában és Ausztráliában. Magyarországon a középhegységekben fordul elő, de nem gyakori. Az országos moha vörös listán sebezhető (VU) besorolást kapott. Erdei mohafaj. Humuszban gazdag savanyú talajon, korhadó fákon él.

Magyarországon két Buxbaumia faj él, mindkettő élőhelye nedvesebb, hűvösebb erdőkben van (korhadékos talajon nőnek), a gyakoribb faj a Buxbaumia aphylla.

A Buxbaumiákra jellemzően a B. aphylla is csak akkor látható meg szabad szemmel mikor már a sporofiton fejlődik, a gametofiton mikroszkopikus méretű. Leggyakrabban csoportosan fordul elő, a spóratoknyél (seta) 1-2 cm hosszú, felülete bibircses. A tok ferdén áll, összenyomott tojás alakú, teteje barna lapos, széles, a peremén vörös szegély fut körbe. Alsó oldala íveltebb, vöröses barna.
Érett állapotban megfigyelhető rajta a szakadozott fátyol (indusium), az epidermisz külső rétegének maradványa. Hozzá nagyon hasonló faj a zöld koboldmoha, de az sokkal ritkább, védett faj.[1] A spóratok alakja és annak pereme alapján különböztethető meg a két faj. A zöld koboldmohának a spóratokján nincs vörös színű szegély.Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Levéltelen koboldmoha


A Wikimédia Commons tartalmaz Levéltelen koboldmoha témájú médiaállományokat.