Ugrás a tartalomhoz

Növények/K/Kamkvat

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
A lap mérete: 3544 bájt

Kertészet

Kamkvat


Kamkvat
(Fortunella japonica, Syn: Citrus japonica)
Más neve(i): japán kumkvat, marumi kamkvat, nagami kamkvat vagy morgani kamkvat


A kumquat (ejtsd:Kamkvat), a szappanfavirágúak rendjébe, a rutafélék családjába tartozó örökzöld, mediterrán növényfaj. Őshazája Kína és Indokína, de már az ókorban a Közel-Keleten is termesztették. Sűrűn ágas, örökzöld, 2–4 m magas, lassan növekedő cserje.
Fiatal hajtásai szögletesek, a levélhónaljakban olykor tövisek találhatók. Levelei szórt állásúak. A sötétzöld, fényes levéllemez lándzsa alakú, kb. 10 cm hosszú, vállától a levél közepéig finoman fogazott szélű, mirigyekkel sűrűn borított, aromás illatú. A levélnyél keskeny-szárnyas. Hímnős, édes illatú, fehér kis virágai egyesével vagy 4 tagú fürtben fejlődnek a levélhónaljakban.
Legfontosabb fajtái a világon teljesen szétszórva (Hong Kong, Marumi, Meiwa, Nagami.) teremnek és ennek megfelelő más-más neveket kaptak. Az Egyesült Államokban a folyamatos újító kedvnek köszönhetően a naranccsal és citrommal keresztezett fajtáit is megtalálhatjuk.

Ma már Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Brazília, Dél Afrika, Izrael is exportra termeli.

Talajigénye

Savas (tőzeges) talajt kell biztosítani, akár talajcserével is.

Tápanyag igénye

Közepesen tápanyag és vízigényes, a déli fekvésű, védett, teljes napfényű helyet kedveli. Dísznövényként is termesztik, Európában szobai cserepes növényként, vagy teraszon és télikertben dézsában egyaránt megél. A citrusok mediterrán növények, számukra az ideális téli hőmérséklet 0 — és + 10 °C között van. Télre fűtetlen, de fagymentes és világos helyen, (pl:télikertben, zárt terasz, lépcsőházban), mérsékelt öntözés mellett teleltethetők át.

Termése

Bogyótermés, elliptikus vagy hosszúkás tojás alakú, éretten narancsszínű, (2,5-4,5 x 2–3 cm). A húsos héj édes ízű, terméshúsa bő levű, fajtól függően 3-6 gerezdre tagolódik és 3, viszonylag nagy magot tartalmaz, íze savanyú. Féléretten leszedve, alma közzé, fóliába téve utóérik. Létezik mag-nélküli változata is.

Tápértéke

0,9 g fehérjét, 0,1 g zsírt, 17,1 g szénhidrátot, 81,3 g vizet, és 0,6 g rostot, a vitaminok közül: 2530 mg A-vitamin, 0,35 mg B1-vitamin, 0,4 mg B2-vitamin, és 151 mg C-vitamin tartalmaz.

Ásványi anyagok

97 mg foszfor, 266 mg kalcium, 995 mg kálium, 30 mg nátrium, és 1,7 mg vas található benne.

Felhasználása

Termését a kamkvatot héjastól, magostól, egészben fogyasztják, íze is a citrusokat idézi: húsa savanykás, héja édeskés aromájú.

Sokrétűen felhasználható: frissen magában, (gyümölcsként, gyümölcssaláta, koktélok díszítésére), karamellizálva köretként, vagy dzsemként, mártás, chutney, lekvár, zselé, és likőr is készül belőle. Héját és gyümölcsét egyben érdemes cukrozott édességnek is elkészíteni.


Lásd mégForrás:

Magyar Wikipédia:, Kamkvat, 2011. március 14., 03:32 (CET)