Növények/K/Közönséges farkasalma

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2231 bájt

Kertészet

Közönséges farkasalma


Közönséges farkasalma
Közönséges farkasalma
(Aristolochia clematitis, Syn: )
Más neve(i): -
A közönséges farkasalma a farkasalmafélék családjába tartozó farkasalma nemzetség egyetlen Magyarországon őshonos faja. Ártereken, szegély- és kultúrnövényzetben mindenütt gyakori. Parlagokon, cserjésekben, szőlőskertekben, vetések szélén élő ritka, évelő növény. Kedveli a meleg éghajlatot és az enyhén meszes talajt.
Kúszó tövű, el nem ágazó szárú, majd egy méteresre megnövő egy- vagy kétnyári növény. A zigomorf, többesével a levelek hónaljában nyíló virágok 2-3(-8) centiméter hosszúak, sárga színűek, a szirmok forrtak. A beporzáshoz legyeket ejt csapdába. A levelek szórt állásúak, nyelesek, szíves vállúak, ép szélűek, tompa csúcsúak. Toktermése csüngő tojásdad-körte alakú, dió nagyságú. Májustól szeptemberig virágzik.
A közönséges farkasalma a védett farkasalmalepke (Zerynthia polyxena) hernyójának kizárólagos tápnövénye.
A növény kellemetlen szagú, ezért célszerű lehet kesztyűben gyűjteni. Gyűjthetőek a levelek, illetve a virágzó hajtás (herba) is.
Gyógyhatása(i): Baktérium- és gombaölő hatású. Szinte mindenféle bőrbetegségre hatékony gyógyír. Alkalmazhatjuk sömör, ótvar, ekcéma, övsömör, pikkelysömör (pszoriázis), nehezen gyógyuló és gennyes sebek, bőrfertőzések és bőrdaganatok kezelésére is. Ízületi bántalmak, reuma, köszvény, gyulladásos panaszok esetén fürdőként, bedörzsölőként alkalmazható.Kizárólag külsőleg alkalmazható fürdő, borogatás, kenőcs formákban!


Közönséges farkasalma ellenjavallat: A benne található arisztolsav erős vesemérgező és rákkeltő hatású. Szívbénulást is okozhat.

Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Közönséges farkasalma

Magyar Wikipédia: Közönséges farkasalma


A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges farkasalma témájú médiaállományokat.