Ugrás a tartalomhoz

Növények/G/Görvélyfűfélék

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | G
A lap mérete: 2548 bájt

Növények

Görvélyfűfélék

Görvélyfűfélék


Görvélyfűfélék
(Scrophulariaceae, Syn: -)
Más neve(i): '


A görvélyfűfélék (korábban tátogatófélék vagy tátikafélék) az ajakosvirágúak rendjébe tartozó növénycsalád.
Főleg egyéves és évelő, lágy szárú növények tartoznak ide, de cserjék is megtalálhatók köztük. Virágaik általában zigomorf, ritkán aktinomorf szimmetriát mutatnak. Kozmopolita család, nagyrészt a mérsékelt égövön fordul elő, ide értve a trópusi hegyvidékeket is.
A korábban 275 nemzetséget, több mint 5000 fajt összegyűjtő nagy méretű családról a molekuláris genetikai vizsgálatok bebizonyították, hogy súlyosan polifiletikus, a morfológiai egyezések pedig gyakran csak szünpleziomorfiák.
A monofiletikus leíráshoz több nemzetségnek át kellett kerülnie a Lamiales más családjaiba, főleg a Plantaginaceae (útifűfélék) és az Orobanchaceae (vajvirágfélék) gyarapodtak jelentős mértékben ezáltal, de néhány új növénycsalád is leírásra került.[1][2] Még így is 52 nemzetség mintegy 1700 faja tartozik ide. A korábbi magyar megnevezés, a tátogatófélék a család szűkítése miatt nem volt tartható, ugyanis a tátikák (és a kétajkú virágok többsége) (Antirrhineae) kikerültek a családból.[3]
A korábban 275 nemzetséget számláló családot az APG rendszerezése „megtizedelte”, az új leírásban csak kb. 52 nemzetség található. Az APG II megjelenése óta azonban nem állt meg az újabb és újabb molekuláris genetikai eredmények értékelése, és a család leírása egyelőre sűrűn változik.
Leveleik egyszerűek, tagolatlanok. A virágok szimmetriája többé-kevésbé zigomorf; a 4-5. szirom összenőtt, lehet kétajkú, vagy rövid cső szétálló pártacimpákkal, ekkor látszólag aktinomorf szimmetriájú. Egy porzókör van, a porzók száma 4 vagy 5. A portokok összeolvadtak, hosszanti hasítékkal felnyílók. A magház felső állású. Termésük tok, sok maggal.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Görvélyfűfélék
A Wikimédia Commons tartalmaz Görvélyfűfélék témájú médiaállományokat.