Ugrás a tartalomhoz

Növények/G/Gólyaorrfélék

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | G
A lap mérete: 2325 bájt

Növények

Gólyaorrfélék

Gólyaorrfélék


Gólyaorrfélék
(Geraniaceae, Syn: -)
Más neve(i): '


A gólyaorrfélék a gólyaorrvirágúak rendjébe tartozó növénycsalád. A család nevét a Geranium (gólyaorr) nemzetségről kapta. A gólyaorrok mellett a családba tartoznak a muskátlik, amiket megtévesztő módon gerániumoknak is neveznek; a modern botanika ezeket a Pelargonium nemzetségbe sorolja.

A családba mintegy 800 faj tartozik, 7-10 nemzetségre elosztva, a Királyi Botanikus Kertek adatbázisa szerint. A fajokban leggazdagabb nemzetségek a Geranium (430 faj), Pelargonium (280 faj) és az Erodium (80 faj).

Lágyszárúak és félcserjék tartoznak ide. A Sarcocaulon nemzetség pozsgás növényeket tartalmaz, a többi jellemzően nem. A legtöbb faj mérsékelt vagy meleg-mérsékelt területeken él, bár vannak köztük trópusiak is. A Pelargonium nemzetség biodiverzitásának központja Dél-Afrika Cape Province területén található, meglepő változatosságú vegetatív és virágos formákkal.

A gólyaorrfélék levelei szórt állásúak, tagoltak, általában mirigyszőrök borítják. Ezekben a mirigyszőrökben termelődnek a növények (például muskátli) jellegzetes illatát adó illóolajok, amik főként a monoterpén geraniolból és citronellolból állnak.
Virágaik hímnősek, körönként öttagúak, aktinomorfak, de enyhe zigomorfia is előfordul. A csészén gyakran sarkantyú található.
Termésük az öt megnyúlt bibeszál összenövéséből létrejövő, ún. gólyaorrtermés (erre utal a Geranium és Erodium nemzetségek magyar neve). Éréskor kiszáradva hirtelen részekre hasad a központi oszlop mentén, a meggörbült vagy összecsavarodott részek kilövődnek vagy higroszkóposan a talajba fúródnak.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Gólyaorrfélék


A Wikimédia Commons tartalmaz Gólyaorrfélék témájú médiaállományokat.