Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Fás áfonya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F

Kategória:Gyümölcsök

A lap mérete: 3810 bájt

Növények

Fás áfonya

Fás áfonya


Fás áfonya
(Vaccinium corymbosum, Syn: -)
Más neve(i): magasbokrú fürtös áfonya, cserjés áfonya


Az áfonya (Vaccinium) a hangafélék családjába tartozó nemzetség. Savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide. A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók.
A nemzetség típusfaja a hamvas áfonya (Vaccinium uliginosum) Közös tulajdonságuk, hogy savas kémhatású talajokon, párásabb környezetben fejlődnek a legszebben. Általában nedves erdőtársulások vagy lápok növényei. Hazánkban csupán három fajuk fordul elő. Az áfonya fajták jellemzően ön-termékenyek, de másik fajta telepítésével nagyobb termésbiztonság érhető el.
A termés magas C-vitamin és béta-karotin tartalma miatt látásjavítóként terjedt el a népi gyógyászatban. A Vaccinium corymbosum 'Bluecrop' áfonya felálló szárú, tőben többszörösen elágazó cserje. A fürtökben nyíló virágokból július és szeptember között fejlődik termés. Virágzása a Vaccinium corymbosum ’Toro’ fajtát követi, míg a Vaccinium corymbosum ’Chandler’ fajtát megelőzi, így közép idei virágzású fajta. A fürtöt alkotó bogyótermések kerekded, kissé lapított gömb alakúak. A héj kék színű, hamvas felületű. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt.
Savanyú, tápanyagban gazdag, kiszáradásra nem hajlamos talaj ideális a számára. A termésérés időszakában napos vagy félárnyékos fekvés az ideális a számára, ezért ilyen helyre telepítsük. Tűző naptól óvjuk.
Közepes vízigényű növény, de sekélyen gyökerezik, ezért talaját ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Párásabb környezetet kedveli, ezért talajtakarással segíthetjük a fejlődését.
Szabad-gyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük
Az áfonya a legtöbb hazai talajtípuson nem marad meg, ezért ültetőgödröt (50×50 cm) kell készíteni úgy, hogy azt kibéleljük geotextíliával, majd tőzeges, érett marhatrágyás földkeverékkel töltjük fel, ezzel biztosítjuk a megfelelő kémhatást és szerkezetet a növényünk számára.
Ügyeljünk arra, hogy a csapadék és a környező eredeti talajtípus miatt egy idő után pótolni kell a földkeveréket vagy talajsavanyító tápoldatot kell használnunk. A másik megoldás, ha ugyanilyen földkeverékkel, de nagy méretű cserépbe, dézsába telepítjük, így könnyen biztosíthatjuk számára az ideális körülményeket.
Öntözése lágy vízzel vagy esővízzel történjen. Mivel sekélyen gyökerező növény, így a talaj felső rétegét óvjuk a kiszáradástól talajtakarással, így megakadályozva a levélzet elvesztését.
A megfelelő körülmények biztosítása mellett fontos, de egyszerű feladat a metszés, mely során az elöregedett, gyenge vagy egymáson túlzottan átnyúló hajtásokat kivághatjuk. Ha tőhajtások is megjelennek, maximum 5-6 darabot hagyjunk meg a legerősebbek közül.
Monília, lisztharmat, szürkepenész, levélfoltosság, vessző nekrózis betegségekre hajlamos.
Magyar Wikipédia: Fás áfonya
A Wikimédia Commons tartalmaz Fás áfonya témájú médiaállományokat.