Növények/B/Bogáncsformák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
A lap mérete: 3639 bájt

Növények

Bogáncsformák

Bogáncsformák
Bogáncsformák
Bogáncsformák
(Carduoideae, Syn: -)
Más neve(i): '


A bogáncsformák az őszirózsafélék (Asteraceae) családjának egyik alcsaládja. Az alcsaládnak több leírása ismert, általában a Cynareae-t és néhány más nemzetségcsoportot sorolnak ide. Képviselői világszerte előfordulnak, de legnagyobb számban az északi féltekén, különösen Eurázsia és Észak-Afrika területén.
Többnyire lágyszárú (egy-, kétéves és évelő), ritkában fás szárú cserjék, elvétve fák találhatók köztük. Fészkes virágzatuk többnyire poliszimmetrikus, a csöves virágok mélyen karéjosak, a pollenek sima felszínűek (psilate), belső tektátussal. A kromoszómaszám n=12. Számos taxon esetében a külső, peremen lévő csővirágok nagyobb méretűek, és többé-kevésbé zigomorfak.

Rendszerezése[szerkesztés]

A Tahtadzsján-rendszer, Reveal szerint, a Cynareae-n kívül 10 nemzetségcsoportot sorol ide: Arctotideae, Barnadesieae, Carlineae, Katángrokonúak, Echinopeae, Eremothamneae, Gundelieae, Liabeae, Mutisieae és Vernonieae. Ebből a 11-ből hetet a Thorne-rendszer (1992) is átvesz az alcsalád 8 nemzetségcsoportos leírásában: ő a Cardueae (Cynareae), Arctotideae, Cichorieae, Eremothamneae, Liabeae, Mutisieae és Vernonieae nemzetségcsoportok mellett a Tarchonantheae-t sorolja ide.
Panero és Funk 2002-es, kloroplasztiszgéneken alapuló molekuláris filogenetikai osztályozása alapján, az APG III-rendszerrel megegyezően, mindössze három nemzetségcsoport tartozik ide: Cynareae, Dicomeae (Panero és Funk tanulmánya alapján létrehozva, benne a Dicoma, Erythrocephalum, Gladiopappus, Macledium, Cloiselia, Pasaccardoa és Pleiotaxis nemzetségekkel) és a Tarchonantheae (Tarchonanthus és Brachylaena nemzetségek).
Az Oldenburgia nemzetség esetleg szintén az alcsaládba tartozhat, de ezt a rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá egyértelműen.
53-83 nemzetség 2500-2800 faja tartozik az alcsaládba. Ezek három nemzetségcsoportba sorolhatók:
  • Tribus Cynareae Lam. & DC. (Syn.: Cardueae Cass.): 5 alnemzetségcsoport kb. 72 nemzetsége és 2500 faja, ami az alcsalád fajainak kb. 90%-át jelenti.
Oldenburgia grandis


Lásd még: Növények gyógyhatása Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Bogáncsformák


A Wikimédia Commons tartalmaz Bogáncsformák témájú médiaállományokat.