Növények/A/Ágas béka-buzogány

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
A lap mérete: 1911 bájt

Növények

Ágas béka-buzogány

Ágas béka-buzogány


Ágas béka-buzogány
(Sparganium erectum, Syn: -)
Más neve(i): -


Az ágas békabuzogány, az egyszikűek osztályának a perjevirágúak rendjébe, ezen belül a gyékényfélék családjába tartozó faj.

Előfordulási területe Marokkó, a mérsékelt övi Ázsia, Izraeltől Oroszországig, és majdnem az egész Európa Előfordulási területén általánosan elterjedt és mindenütt gyakori. Ausztráliába betelepítették.
Az ágas békabuzogány felálló szárú, 30-60, néha 120 centiméter magas, évelő növény, kúszó gyöktörzzsel. Merev szára ide-oda hajlik.
Tőlevelei ferdén felállnak, alul három élűek, mintegy 30 milliméter szélesek és lényegesen hosszabbak, mint a szár. A szárlevelek hüvely nélküliek.
A virágzat 2-5 oldalággal a hosszú murvalevelek hónaljában terpedten elágazó; mindegyik ágon alul 1-3 termős, felül 6-9 porzós fejecske van, füzérbe rendeződve. A termős fejecskék nagysága olykor a 3-4 centimétert is eléri.
A termés igen változatos alakú, többnyire fordított gúlaszerű, élesen szögletes, rövid csőrű. A terméses fejecskék tömöttek, buzogányszerűek.
Az ágas békabuzogány álló- és lassan folyó vizek nádasainak lakója. 30-60 centiméter vízmélységben is megtalálható. A vízi harmatkásákkal (Glyceria maxima) társulásalkotó.


Lásd még: Gyógyhatása

Magyar Wikipédia: Ágas béka-buzogány


A Wikimédia Commons tartalmaz Ágas béka-buzogány témájú médiaállományokat.