Latin/Virágzatok jellemzői

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3770 bájt

Latin

Virágzatok jellemzői

Virágzatok jellemzői[szerkesztés]

amentum = Barka Általában egyivarú (hím), rövid kocsányú virágokból álló, lecsüngő, gyakran lehulló virágzat.
anthela = Ecset Olyan bogernyő, ahol a kocsányok nem azonos magasságban erednek, inkább spirális állásúak, és különböző hosszúságúak (legyezőfű).
bostrix = Kunkor Olyan egyesbogas virágzat, ahol a virágkocsányok mindig egy irányban erednek és a viszonylagos virágzati tengellyel szöget zárnak be. A kocsányok közel azonos hosszúságúak (orbáncfű).
calathidium = Fészek Ellaposodott, megvastagodott virágzati tengellyel rendelkező virágzat, melyben lehetnek csak nyelves virágok (gyermekláncfű) vagy a szélen nyelves (sugárvirágok), belül csöves (kög) virágok (napraforgó).
capitulum = Gomb vagy fejecske Ernyőhöz hasonló, általában kisebb, gömbszerűen rendeződő virágzat, a virágzati tengely gyakran megvastagodik (gubóvirág, platán).
cicinnus = Forgó Olyan egyesbog, ahol az azonos hosszúságú virágkocsányok váltakozva, kétirányban jönnek létre, így a virágok a virágzati tengelyre eltérő szögben, különböző magasságban keletkeznek (kardvirág).
coenanthium = Lepény A virágzati tengely (álltengely) elhúsosodik, megvastagodik és ellaposodik, felső felületén besüllyedve fejlődnek a virágok (Dorstenia).
corymbus = Sátor A főtengely különböző szintjében induló, csúcs felé egyre rövidülő kocsányok eredményeképpen a virágok egy síkba rendeződnek (keresztesvirágúak).
cyma = Bogernyő A főtengelyi virág alatt több, örvösen álló, azonos hosszúságú oldalág kocsány) ered (kutyatej).
cyomosus = Bogas virágzat esetében a virágzati főtengely virágban végződik, és az oldalelágazás veszi át a főtengely szerepét. Ez az oldalág is virágban végződik, és újabb oldaltengelyek folytathatják az ilyen mintájú növekedést.
drepanium = Sarló A kunkorhoz hasonló egyesbogas virágzat, ahol a virágkocsányok mindig ugyanazon az oldalon keletkeznek, de egyre rövidülő hosszúságúak, így a virágok megközelítőleg egy síkba kerülnek (szittyó).
hypanthidium = Serleg Olyan lepény virágzat, melynek szélei felfelé görbülnek, így a virágok a serleg alakú virágzat belső felületén helyezkednek el (füge).
julus = Tobozka A nyitvatermők tobozára emlékeztet, általában elfásodó virágzati tengellyel és pikkelyes vagy elfásodó murvalevelekkel rendelkező, rövid tengelyű és kocsányú füzér vagy barka (komló, éger).
racemosus = Fürtös Fürtös virágzatok (pl.: akác).
racemus vagy botrys = Fürt Általában a főtengely csúcsa felé rövidülő kocsányú virágokból álló virágzat (akác).
rhiphidium = Legyező A forgóhoz hasonló virágzat, melynél a virágkocsányok a csúcs felé egyre rövidülnek, így a virágok közel azonos magasságban állnak (nőszirom).
spadix = Torzsa Vastag, elhúsosodó virágzati tengellyel rendelkező füzér, melyet gyakran felleveleknek tekinthető buroklevelek (spatha) borítanak (kukorica női virágzat, kontyvirágfélék).
spatha = fellevelek, buroklevelek
spica = Füzér Ülő vagy nagyon rövid kocsányú virágokból álló fürt (útifű).
umbella = Ernyő Fiatal állapotban a virágzat közepe mélyen besüllyed, majd a virágzat ellaposodik vagy enyhén domborúvá válik (ernyősvirágzatúak).