Kertészet/Tünethatározó/Cseresznye és a meggy tafrinás betegsége

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1396 bájt

Kertészet

Cseresznye és a meggy tafrinás betegsége


Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek
Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők[[Fájl:|bélyegkép|jobbra|200px|]]

Cseresznye és a meggy tafrinás betegsége
A betegség Európában régóta ismert, Magyarországon 1939-ben észlelték. Előfordulása szórványos, kártétele csak esetenként, csapadékos időjáráskor figyelhető meg.
Kórokozó: (Taphrina cerasi, Taphrina minor)
Gazdanövényei:
A Cerasus és Padus fajok. A betegségnek két kórokozója van. Az egyik a Taphrina cerasi (Fuck.) Sad. exoaszkuszos gomba, amelynek kórképére a seprűsödés jellemző.

Tünetek:

A sűrűn, csoportosan képződő hajtásokon megvastagodott, fodros levelek vannak, amelyek felületét dérszerű bevonatot képező exoaszkusz fedi. E kórképet népiesen boszorkányseprűnek is nevezik. A betegség másik kórokozója a Taphrina minor Sad. exoaszkuszos gomba, amelynek kórképére jellemző, hogy a betegség csak egy-egy ágrész hajtásain jelentkezik. Ezeken a levelek megvastagodottak, fodrosak, felületüket dérszerű exoaszkusz bevonat takarja.
Terjedés:
A legfontosabb fertőzési források a fás növényrészek, ahol a kórokozók micéliummal maradnak fenn. A kórokozók a beteg anyanövényekről származó szemzőhajtásokkal vihetők át. Védekezésre a beteg ágrészek eltávolítása jöhet számításba.