Ugrás a tartalomhoz

Kertészet/Tünethatározó/Almamozaik vírus

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2883 bájt

Kertészet

Almamozaik vírus


Tünethatározó Nem fertőző betegségek Baktériumos betegségek Fitoplazmás betegségek Gombabetegségek Peronoszpórafélék Fitoftorás betegségek Pythium nemzetség A vírusos betegségekről Vírusos betegségek Kártevők


Alma mozaik vírus
Almamozaik vírus

Vírus neve

(Apple mosaic virus, Syn: -)

Gazdanövény

alma, de birs, körte, őszibarack, mirabolán, datolyaszilva és más szilvafajok

Elterjedése

A legrégebben ismert vírusbetegségek egyike. Már 1825-ből vannak róla adatok és azóta fokozatosan elterjedt mindenütt, ahol gyümölcstermesztéssel foglalkoznak.
Gazdasági jelentőségét sokáig lebecsülték, azonban több éves angol kísérleti eredmények bizonyították, hogy súlyos károkat okoz. Az érzékenyebb fajtáknál 30-40 %-os terméscsökkenést is okozhat.
Az alanyok estében kimutatták, hogy a mozaikbetegség gátlólag hat a fejlődésükre: A fertőzött csemeték az egészségeseknél szerteágazóbbak, egyéb kórokozókkal szemben érzékenyebbek, mint a vírusmentesek.
Kísérletek alapján 3 törzset írtak le:
  • Enyhe mozaik (mild mosaic), amelyet enyhe virulens törzsnek neveztek. Ez kevésbé feltűnő pontokat vagy kisebb elszínesedő foltokat okoz, melyek csak korlátozott számú levélen fordul elő. Legtöbbször hiányzik az erek elszinteződése, a levelek nekrózisa. Az így fertőzött növény, az erősebb törzsekkel szemben akár 4 évig is védetté válik.
  • Enyhe érmenti sávosodás (mild vein bandig), közép virulens törzsnek neveztek.
  • Súlyos mozaik (severe mosaic), széles érmenti sávosodást és nagy krolotikus foltokat okoz, amelyek késő nyáron nekrotikussá válnak, amit a levelek lehullása is követhet. A fiatal hajtások kérgén vörösesbarna csíkok, a gyümölcsösön krémszínű foltok jelenhetnek meg, ez utóbbi a piros-gyümölcsű fajtáknál feltűnő.
Ezek a törzsek egyes fajtákon hasonló, de különböző erősségű tüneteket okoz. Így előfordulhat hogy az "A" fajtán jellegzetesebb tünetek okoz, mint a "B" fajtán. de ugyan azon a fajtán mind a három törzs a maga erősségi rendjében hívja elő a tüneteket.

A tünetek leírása

- A leveleken sárgás, szegletes foltok alakulnak ki, később le is hullhatnak.
- A foltok a termésen is megjelenhetnek, az alma apró, deformált lehet.
- A mozaikos levelek akkorák, vagy kisebbek mint az egészségesek, a levélfelület begörbül és gyengén a főér felé sodródik.
- A beteg levelek keményebbek, besodródnak, ha vissza akarjuk hajtani eltörnek.
- A kifejlődött és régebben fertőzött fák esetében a tünetek enyhébbnek mutatkoznak.
- A gyökerek végén nekrózisokat figyelhetünk meg, amelyek fokozatosan közelednek a gyökérnyakhoz, akár a törzset is elérhetik.Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Rovarok Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége


A Wikimédia Commons tartalmaz Almamozaik vírus témájú médiaállományokat.