Jegyzetek medikusoknak/Függelék/Szerzői nevek gyűjteménye

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ábécé szerinti tartalomjegyzék
ABCDEFGHIJKLMNOÖPRSSzTUÜVWXYZZs

A[szerkesztés]

B[szerkesztés]

C[szerkesztés]

Coombs teszt: ANTIGLOBULIN (COOMBS) REAKCIÓK: Direkt Coombs teszt: A direkt Coombs reakció azt jelzi, hogy a vizsgált vörösvértest felületén immunglobulin van lekötődve, és a Coombs savóval (anti-humán vagy más fajspecificitású szérummal) reagáltatva a sejteket, agglutináció jön létre. Indirekt Coombs teszt: Az indirekt Coombs reakcióban a savóba keringő vvt-k elleni ellenanyag kimutatása úgy történik, hogy a savóban keringő ellenanyaggal érzékenyítünk normál vörösvértesteket, és második lépésben adjuk hozzá a Coombs savót.

Cushing-szindróma: glükokortikoidok, főleg kortizol fokozott termelése vagy bevitele okozza. Jellegzetes tünetek: obesitas ("holdvilág-arc"), hypertensio, polydipsia és polyuria (diabetes), hirsutismus, vékony bőr, gyakran csíkokkal, proximalis izmok gyengesége, osteoporosis, depresszió vagy psychosis.

D[szerkesztés]

E[szerkesztés]

F[szerkesztés]

G[szerkesztés]

H[szerkesztés]

I[szerkesztés]

J[szerkesztés]

Jarisch-Herxheimer reakció: Nem-allergiás típusú, gyógyszerhatásra létrejövő immunológiai válasz fertőzéses betegségekben a hatékony (antibiotikum) kezelés első alkalommal történő alkalmazására. A meglévő bőrtünetek (pl. syphilis, Lyme-kór) kifejezettebbé válnak, láz, hidegrázás, nyirokcsomó megnagyobbodás, valamint arthralgia léphetnek fel. Okai a tömegesen széteső kórokozókból felszabaduló toxikus termékek, esetleg azok "szuperantigénjei". A lázat a makrofágok aktivációja közben felszabaduló IL-1 okozza.

K[szerkesztés]

L[szerkesztés]

M[szerkesztés]

N[szerkesztés]

Nagler-reakció: A Clostridium perfringens alfa-toxinjának (lecitináz) kimutatására szolgáló teszt. Tojássárgáját tartalmazó táptalajon a telepek körül egy opál zóna alakul ki az enzim hatása következtében.

O[szerkesztés]

P[szerkesztés]

Q[szerkesztés]

R[szerkesztés]

S[szerkesztés]

Serény-teszt: Baktériumok invazivitásának vizsgálata, mely során egy tengerimalac conjuctivazsákjába inoculálják a baktériumot, és figyelik a keratoconjuctivitis kialakulását. Shigella, E.coli és Listeria monocytogenes tesztelésére használják.

T[szerkesztés]

U[szerkesztés]

V[szerkesztés]

Voges-Proskauer-reakció: A Staphylococcusokra jellemző reakció, melynek során dextrózból acetoin (acetil-metil-karbinol) képződik, a táptalaj (leves) piros színt kap. Alkalmas a Staphylococcusok és Micrococcusok elkülönítésére, utóbbiak esetében a reakció negatív.

W[szerkesztés]

Wilms-tumor: a vese daganata, főleg gyermekkorban jelentkezik. Leggyakrabban a WT-1 tumorszuppresszor gén elvesztése okozza.

X[szerkesztés]

Y[szerkesztés]

Z[szerkesztés]