Növények/S/Sárgásmoszatok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | S
(Heterokontophyta szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2327 bájt

Növények

Sárgásmoszatok

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövényTerápiákBetegségekNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék
Sárgásmoszatok

[[Fájl:|thumb|200px|right|]]

Sárgásmoszatok
(Heterokontophyta, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): -


A sárgásmoszatok a Chromalveolata ország egyik törzse.
Nem tévesztendő össze az e törzsbe tartozó sárgászöld moszatok és a sárgamoszatok osztályával sem.
A sárgásmoszatok latin nevüket az egymástól független mozgású ostoraikról kapták. Egy pár ostorral rendelkeznek, amelyeknek a felépítése is eltérő: a hosszabbik előre felé, a rövidebbik hátra felé irányul. Ez a határozóbélyeg különbözteti meg az ebbe a csoportba tartozó fajokat más törzsektől.
Színtestjeik a-klorofillt, c-klorofillt, xantofillokat (elsősorban fukoxantint) és karotinoidokat tartalmaznak, ezek adják a növények színét. A sejtek tartalék tápanyaga egy poliszacharid, a krizolaminarin. Szemfoltjuk a rövidebbik ostor közvetlen közelében található.

Rendszerezés[szerkesztés]


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Sárgásmoszatok


A Wikimédia Commons tartalmaz Sárgásmoszatok témájú médiaállományokat.