Heraldikai lexikon/Váradi Márton

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Váradi Márton, 17. századi kolozsvári festő. Feltehetőleg címerfestéssel is foglalkozott. A neve előfordul Váradi Képíró Márton alakban is. A neve alapján Nagyváradról származott.

Bethlen Gábor fejedelem 1618. febr. 1-én kelt latin nyelvű kiváltságlevele jóváhagyta a kolozsvári képíró céh szabályait. Ebben a fejedelem Székesfehérvári Képíró István kolozsvári képíró kérésére engedélyt ad az odavaló képírótársaság szabályaira. A kiváltságot jóváhagyás végett II. Rákóczy Györgynek is bemutattak. 1653-ban Váradi Márton és Nagybányai István volt kolozsvári képírók céhének fő- és alcéhmestere.

A kolozsvári számadáskönyvek szerint 1656-ban az egyik szegletbástyát Váradi Képíró Márton és nagybányai csengeri Képíró István írták meg (festették ki).

Irodalom[szerkesztés]

CZAKÓ ELEMÉR: A KOLOZSVÁRI KÉPÍRÓK CÉHSZABÁLYAI. Művészet első évfolyam, 1902. Ötödik szám p. 359-363.[1]

Emődi Tamás: Adalékok az erdélyi késő reneszánsz fejedelmi palotabelsők művészetéhez. In: Liber discipulorum. Tanulmányok Kovács András 65. születésnapjára Szerkesztette: Kovács Zsolt, Sarkadi Nagy Emese, Weisz Attila. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület és az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány közös kiadása. Kolozsvár, 2011. 125.[2]