Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Székesfehérvári Képíró István

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Székesfehérvári Képíró István, 17. századi kolozsvári festő.[1] Feltehetőleg címerfestéssel is foglalkozott. A neve alapján Székesfehérvárról származott.

Bethlen Gábor fejedelem 1618. febr. 1-én kelt latin nyelvű kiváltságlevele jóváhagyta a kolozsvári képíró céh szabályait. Ebben a fejedelem Székesfehérvári István kolozsvári képíró kérésére engedélyt ad az odavaló képírótársaság szabályaira. A kiváltságot jóváhagyás végett II. Rákóczy Györgynek is bemutattak. 1653-ban Váradi Márton és Nagybányai István volt kolozsvári képírók céhének fő- és alcéhmestere.

A kolozsvári számadáskönyvekben ötször szerepelnek Váradról jövő vagy oda tartó képírók, 1626-ban Képíró István akit Székesfehérvári István céhmesterrel azonosítanak. A fejedelem számadáskönyveiben, illetve a kolozsvári számadáskönyvekben már az 1620-as évek előtt, de főleg 1625 után feltűnnek mind a stukkátori, mind a festőmunkákra utaló kérések, utasítások, kiadások – köztük szerepel „a mi fehérvári képírónk” (1622).

Irodalom[szerkesztés]

CZAKÓ ELEMÉR: A KOLOZSVÁRI KÉPÍRÓK CÉHSZABÁLYAI. Művészet első évfolyam, 1902. Ötödik szám p. 359-363.[2]

Emődi Tamás: Adalékok az erdélyi késő reneszánsz fejedelmi palotabelsők művészetéhez. In: Liber discipulorum. Tanulmányok Kovács András 65. születésnapjára Szerkesztette: Kovács Zsolt, Sarkadi Nagy Emese, Weisz Attila. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület és az Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány közös kiadása. Kolozsvár, 2011. 120., 128., 137.[3]