Heraldikai lexikon/Libéria

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Névváltozatok: nemzeti dísz <nemzeti viselet> (Hampel József ArchÉrt. 1907. 1.[1]), famulares veſtes: szolgai ö́ltözetek (Pápai/Bod 265.)

fr: livrée, _livery,de: Livree, r.de: Liberey, it: livrea, es: librea, cs: livrej


Rövidítések:

III. Frigyes és Zsigmond király "libériája", 1530 k.

"[Az 1792-es koronázási menetben] Elöll indúlt egy sereg lovas katonaság, ez után mentek - a' K. Lovászmesterek — az Udvari Fourir — a' Ministerek és Statusok Inafsai, Libériában, gyalog..." (Magyar Kurir, (49.) 1792. június 19. 766.[2])

A libéria szó jelentheti a címerköpeny heraldikai színeit, a trombiták címeres zászlócskáját, a rendjelvényt, emblémát, címert, illetve szolgák által viselt „libériát”. A francia livrée (kiosztott, átruházott) szóból származik.

A libéria a (fő)nemesi családoknál szolgáló személyzet, a szolgák, lakájok, őrök stb. egyenruhájának az elnevezése. Ennek színe általában az uruk címerének a színeire ment vissza. Ebben az értelemben a libéria az úr egyfajta személyes jelképe vagy címerjele, megkülönböztető színei. Libériát egyes nemesi családok személyzete egészen a 19. század végéig, a 20. század elejéig viselt. Az elegánsabb hotelek személyzete mindmáig viseli a libériát, és bizonyos értelemben a mai vállalati egyenruhák, és a tőzsdei alkuszok, valamint az iskolai diákok öltönyei is a libériára mennek vissza. A lóversenyeken a zsokék öltözékének színei is hasonlóképpen mennek vissza az istállótulajdonos címerének a színeire. A légitársaságok repülőgépeinek, a személyzet ruházatának a színei is libériának tekinthetők.

Az alsó sor utolsó zászlójának kék-vörös színei alkotják a libériát, melyen a többi zászlóábra található. Címer/zászlóábrák nélkül ezen színek alkotják a személyzet libériájának a színeit is.

A libéria eredete egészen a lovagi kultúráig követhető vissza, amikor a a lovagok bandériumain, zászlóin általában a lovag teljes címerét megjelenítették. Ennek két legfontosabb máza: a címer alapjának borítása (vagy tagolt pajzs esetén a két tagolás borítása), valamint a fő címerábra borítása alkotta az ún. libériát, ami két színből, borításból álló színkombináció volt a zászlón, ami rákerült a lovag kíséretének, szolgáinak a ruházatára is és így egyfajta egyenruhát képezett.

A libéria hagyománya Magyarországon a huszárok viseletében élt tovább, az egyes huszárezredek ruházatának színét ugyanis az ezredtulajdonos, közelebbről az ő címerének a színei határozták meg.

A nürnbergi származású boroszlói jegyző, Peter Eschenloer német nyelvű naplójában leírja azt az impresát (jelképes embléma jelmondattal), amely Mátyásnak Beatrixel tartott esküvői szertartásán a király „kamarásainak” (Kämmerer), vagyis belső szolgáinak a viseletén jelenik meg. Eschenloher leírása szerint Mátyás udvari szolgái a ruhaujjukon Liberei-t viselnek a különös képecskével és mottóval. A jelvényt gyöngyökkel hímezték a rövid damaszt ruházat ujjára, ezen egy szomorú, sőt gyászos emberke figurája fölött mondatszalag hordozta a német (eredetileg bizonyára latin) nyelvű mottót, „Ich traur[e] und weiss nicht worum” (Gyászolok, és nem tudom, mit).Gyulai Éva 71.

1747-ben, Erzsébet Krisztina özvegy császárné udvartartásában egyetlen alkalommal előfordul egy bizonyos Hung. Liverey tisztség, amelyet Maria Kußmanin töltött be. Bizonyára a császárné kíséretének magyar ruhás tagjáról lehet szó. 91.

https://books.googleusercontent.com/books/content?req=AKW5QadFPiuo0lG9zEk1H1kOMmF2HIXXaStxCf1itpjbAOoKS5dNVAdmWzTxRwmcW-STfLU8OSb94AuDlfRxh16EU7SsWLVswanmk95lnIa1r47s1M58lsjrJ7-ZKmfGrmeANlD9DzAQVY47Txk45yMJ4KHps5U7Ql_K-qwUQdkddSIN5HCwMohpPu-R4AHrpXyvvaB0s5bGQYEwLaFSFegUcMVIvcFF27hA-LB1yLnVmzlDpNusQMJehPdgECz1tdg8tWF_MSA9jyPp6rLH3qmCTCk5I8ywT5urVRQAXhM0qmhwQ3FIkig -- 34.

Lásd még[szerkesztés]

zászló https://en.wikipedia.org/wiki/Livery