Heraldikai lexikon/Libéria

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Névváltozatok:

famulares veſtes: szolgai ö́ltözetek (Pápai/Bod 265.)

en: livery, fr: livrée, de: Livree, it: livrea, es: librea, cs: livrej


Rövidítések:

"[Az 1792-es koronázási menetben] Elöll indúlt egy sereg lovas katonaság, ez után mentek - a' K. Lovászmesterek — az Udvari Fourir — a' Ministerek és Statusok Inafsai, Libériában, gyalog..." (Magyar Kurir, (49.) 1792. június 19. 766.[1])

A libéria a (fő)nemesi családoknál szolgáló személyzet, a szolgák, lakájok, őrök stb. egyenruhájának az elnevezése. Ennek színe általában az uruk címerének a színeire ment vissza. Ebben az értelemben a libéria az úr egyfajta személyes jelképe vagy címerjele, megkülönböztető színei. Libériát egyes nemesi családok személyzete egészen a 19. század végéig, a 20. század elejéig viselt. Az elegánsabb hotelek személyzete mindmáig viseli a libériát, és bizonyos értelemben a mai vállalati egyenruhák, és a tőzsdei alkuszok, valamint az iskolai diákok öltönyei is a libériára mennek vissza. A lóversenyeken a zsokék öltözékének színei is hasonlóképpen mennek vissza az istállótulajdonos címerének a színeire. A légitársaságok repülőgépeinek, a személyzet ruházatának a színei is libériának tekinthetők.

Az alsó sor utolsó zászlójának kék-vörös színei alkotják a libériát, melyen a többi zászlóábra található. Címer/zászlóábrák nélkül ezen színek alkotják a személyzet libériájának a színeit is.

A libéria eredete egészen a lovagi kultúráig követhető vissza, amikor a a lovagok bandériumain, zászlóin általában a lovag teljes címerét megjelenítették. Ennek két legfontosabb máza: a címer alapjának borítása (vagy tagolt pajzs esetén a két tagolás borítása), valamint a fő címerábra borítása alkotta az ún. libériát, ami két színből, borításból álló színkombináció volt a zászlón, ami rákerült a lovag kíséretének, szolgáinak a ruházatára is és így egyfajta egyenruhát képezett.

A libéria hagyománya Magyarországon a huszárok viseletében élt tovább, az egyes huszárezredek ruházatának színét ugyanis az ezredtulajdonos, közelebbről az ő címerének a színei határozták meg.

Lásd még[szerkesztés]

zászló https://en.wikipedia.org/wiki/Livery