Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Kentaur

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Kentaur a Gellyei címerben, 1522
V. István (1270-1272) dénárja
V. István (1270-1272) dénárja
IV. Béla dénárja
IV. László (1272-1290) denárja
Ichtiokentaur egy 15. századi bosnyák vonatkozású gyűrűn, Fonyódról

Névváltozatok:

kunkorodott halfarkú triton (tengeri kentaur) <ichtiokentaur> (Thallóczy Lajos ArchÉrt. 1909. 253.[1]), centaurtus: olly állat, kinek fele ember, fele ló (Pápai/Bod 104.), hippocentaurus: olly állat, mellynek fele ember, fele ló (uo. 305.)

en: centaur, ipotane


Rövidítések:

https://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%C3%A1roz%C3%B3/Gellyei_c%C3%ADmer

Félig ember, félig ló képzeletbeli lény. Gyakran írják le harcias lényként. Ezzel szemben Kiron egy bölcs és a zenében, orvoslásban, íjászatban járatos lény, Jászon, Herkules és Achillesz tanítója. Herkules véletlenül ölte meg a nyilával. Lucretius kétségbe vonta a kentaurok létezését, mert az emberek és a lovak élettartama eltérő, ezért a lény lórésze előbb meghalna, mint az emberi. Az állatövi jegyek európai ikonográfiájában a középkori asztrológiai hagyomány csak a Nyilas első felét tartja emberinek, a második felét animálisnak tekinti. Ezért az ábrázolására a kentaurt használták.

[Drugeth János nádor] 1332-dik évi pecséte paizstartóját egy minotaurus képezi (kép Arcanum DVD IV.)

A saggitarius (nyilas) olyan kentaur, mely nyilat tart a kezében.

A hipotanusz (en: ipotane, hippotayne) a kentaurhoz hasonló, de csak két lólába van és a felsőteste kezekben végződik. Gyakran ábrázolják hosszúhajú női felsőtesttel. Mandeville szerint erős és hatalmas lények, gyors futók, a vadállatokat futás közben kapják el, hogy megehessék őket. Az embereket is megeszik, ha elkapják őket. Egy bizonyos ideig a vízben és egy bizonyos ideig a szárazföldön él.

Az ichtiokentaur felsőteste emberé, a mellső lábai a lóé vagy az oroszláné, a farka (alsóteste) a delfiné.

A pterokentaur (madárkentaur, szárnyas kentaur, en: pterocaentaur) ugyanolyan, mint egy kentaur, de madárszárnyai vannak.

A bikakentaur (en: bucentaur) félig ember, félig bika, akárcsak a Minotaurusz.

Az onokentaur (la: onocentaurus, fr: honocentar, onoscentaurus, uncor, unocentaurus ) olyan képzeletbeli lény, melynek felsőteste az emberé, az alsóteste pedig a szamáré. A bestiáriumokban az onokentaur gyakran fordulelő a szirénnel. A felső rész természetes, az alsó túlzottan vad. Általában a szokványos kentaurhoz hasonlóan rajzolják meg, mely íjat vagy ütőt tart. Az onokentaur a férfi kéjvágy jelképe. Kétféle testfelépítése a képmutatókat jelképezi, akik a jó cselekedetet prédikálják, te a rosszar cselekszik. Philippe de Thaon szerint egy férfit hoggal nevezik férfinak, ha hiteles, de szamárnak hívják, ha rosszat tesz. Sevillai Isidorus szerint (7. század, Etimológiák, 11, könyv, 3:39) a neve onnan származik, hogy félig ember, félig szamár.

A lamasszu (en: lamassu) az asszír emberfejű szárnyas bikák és oroszlánok. Az asszír hea-bani (en: Hea-bani) Kiron asszír változata, félig ember, félig bika, aki szintén bölcs és véletlenül ölik meg.

A kentaur szimbolikája[szerkesztés]

A kereszténységben, az Ephezusi levél 6. fejezet 16. verse szerint a kentaur pajzzsal és karddal, fölötte kétfejű madárral az ördög jelképe.