Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Kakas

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Névváltozatok:

gallinaceus, gallus: kakas (Pápai/Bod 289.), criſtatus ales: kakas (uo. 36.), capo: kappan (uo. 96.), capus (Varro): kappan (uo. 97.), chors: kerített hely, tyúkok udvara (uo. 109.), circumlinere alveos fimo: a' kakasokat ganéjjal bé-kenni <valószínűleg a baziliszkuszra vonatkozik> (uo. 113.), ales oris criſtati: kakas, taréjos kakas (uo. 173.), galli pugnaciſſimi: igen hartzoló kakasok (uo. 508.)

Kakas (gallus, coq, cock, Hahn) (Bárczay 147.)


Rövidítések:

https://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%C3%A1roz%C3%B3/Hradnai_Holy_c%C3%ADmer

Kakas (gallus, coq, cock, Hahn) mindig nagy taréjjal, állva, küzdve vagy menve ábrázoltatik. Kakas van a hradnai Holy-család czímerében (399. ábra). Bárczay 147

A bestiáriumok szerint meg tudja mondani az időt.

Fajdkakas (tetrao, urogallus, coq de bruyčre, coq de bois, Auerhahn) van a Mesterházy-ak czímerében (406. ábra). bár. 149.

Az angol heraldikában a kakashoz hasonló képzeletbeli lény a heathcock avagy moorcock. A Tudor-korban jelent meg a heraldikában. Valószínűleg a nyírfajdból származik. Fokozatosan egyre nagyobb, akakaséhoz hasonló tarajt kapott, a faroktollait megnyújtották. A farka kezdetben még lantszerű volt, később a faroktollai már két ágban hegyesen felfelé álltak. A tollazata általában fekete volt.