Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Egyesített címer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Névváltozatok:
kettős pajzs (Mihalik József ArchÉrt. 1905. 49.[1])

de: zusammengesetzte Wappen
Rövidítések

Az egyesített címer olyan összetett címer, mely nemcsak egy, hanem több pajzsból áll. Az egyesített címer általában több különálló címert egyesít több pajzson. Az egymástól eltérő pajzsok új címerviselő neve alatt szerepelnek tovább.

Az egyesítés történhet: a.) a pajzsok összeállítása által, amikor kettőt egymás felé dőlve, hármat háromszögben, négyet egymás alá 1.2.1 sorrendben, ennél többet általában félkörben és körben állítanak össze, az utóbbi esetben a főcímer középen van; b.) a pajzsok egymás mellé állításával úgy, hogy szélükkel érintik egymást (ez lehet szorosan egymás mellé állított pajzspár: la: scuta glutinata, fr: écus accolés, de: Zusammengeschoben; valamint egymás mellé állított pajzspár: la: nuda juxta positio, fr: placé de côté, de: Nebeneinandergesetzt); c.) a pajzsok összekötése által (ami főként a házassági címerek egyik fajtája, a kötél pedig a szerelemkötél). (Ezen két utóbbi egyesítési módot egynek is lehet venni.)


Egyesített címer, olyan címer, mely több pajzsból áll, de ennek ellenére egyetlen címerviselő hordja, aki a címer nevét is adja. Főképp (főnemesi) házasságkötéskor jön létre, címeregyesítés (de: Allianz) által és gyakran talkálkozunk velül kastélyok homlokzatán. Házasság mellett egyesített címer előfordul a családi címernek a hivatali vagy a rendi címerrel való egyesítésekor is. Néhány intézmény, testület, joghatóság, település és állam (pl. az államjogilag különálló igazgatás alatt álló perszonáluniók, mit Skócia és Anglia 1603-1707 közti perszonáluniója vagy Szászország és Lengyelországé 1697-1763 között) ugyancsak egyesített címert használ. Egy címer kifejezésére néha több pajzsot csak esztétikai megfontolásból, a hatás fokozására alkalmaznak. Ilyen pl. Garai Miklós 1317-es pecsétje, melyen a Garai címer három, a sarkukkal érintkező pajzsra van ráhelyezve, mely az egyesített címerek egyik legkorábbi példája. Ha egy pajzs ábráit több pajzsra osztják szét, az a vándorcímer egyik formája.

Idővel különféle típusai alakultak ki. Legegyszerűbb formája, ha két pajzsot egyesítenek egymással. Ez történhet egyenesen egymás mellé állítva, egymás felé döntve (néha egymástól elfordulva) vagy egymással összekötve. Közép-Európában általános, hogy a két pajzsot függőlegesen vagy dőlten helyezik egymás mellé. Ekkor a férj címerének címerállatai a heraldikai udvariasságnak (curtoisie) megfeleően a felesége címere felé néznek. Három pajzs egyesítése történhet háromszögben, négyé 1.2.1 alakban egymás alatt, többé félkörben és körben (címergyűrű). A fő címerpajzs (de: Halbschild) tehát az amelyikkel a címerleírást kezdjük és melyet a címerhatározáshoz felhasználunk az egyesített címereknél két pajzs esetén a jobb oldali, háromnál és többnél a felső, a nagyobb, a középső stb.

A pajzsok lehetnek közös keretben, szalaggal átkötve, közös rangkorona alatt, közös címersátorban stb.

Névváltozatok:
kombinált címer (Tört. Segéd. 103.), társcímer (Püspöki Nagy: Rozsnyó 84.), kettős címerpajzs (Honismeret 1999/4. 9.)

de: Allianzwappen, cs: alianční znaky, sdružené zanky
Rövidítések

Lásd még[szerkesztés]

összetett címer, osztott címer, egyszerű címer, házassági címer