Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Dob

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Dob a Banovszky család címerében, 1714
Dobos András, II. Rákóczi Ferenc dobosa, 1745

Dob, ritka címerkép. Az afrikai heraldikában uralmi jelkép. Az európai heraldikában főleg a 18. században fordul elő a trófeák között, esetleg beszélő jelképként, pl. a cseh Buben család címerében. Kinizsi Pálnak volt egy Bika nevű dobja, melynek hallatára az ellenség sokszor megfutamodott. A trombitások mellett a dobosoknak is jelentős volt a szerepe a főúri kíséretekben a felvonulások és az ünnepi bevonulások, temetések stb. alkalmával. Az ősi jelképrendszerben a mindenség ritmusát szimbolizálta.

https://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%C3%A1roz%C3%B3/P%C3%A1kozd_c%C3%ADmere

http://huszarok.nadasdymuzeum.hu/targy_.php?targy=109&fajta=3&keres=26

http://real-eod.mtak.hu/5699/1/ForraskiadvanyokKezikonyvek_0645_Magyar_viselet_torteneti_fejlodese_205.pdf -- 172.


Névváltozatok:

„Lezeon ott hegedeos, lantos, dobos” [Sándor Kódex 16.], „A vajdával vele lévén trombitási, síposi, czinczinári, két lófark” [Monumenta Historica: Irók VIII. 303.], „Hat magyar trombitás fekete ruhában, az trombitákon fekete tafota, az réz dobos is feketében, azon képen az dobja is” [Radvánszky Kódex III.10.], „F fel kezewle nagy trombita zowal, syp, dob, hegedew, kyntornalyas” [Érdy Kódex 315.] (NySz. I. 514.), tympanum: dob, tympaniſta: dobos (Pápai/Bod 632.)

de: Trommel

"Azután tehát Isztefán lett a király. Három éven keresztül igazságosan uralkodott és igazságot szolgáltatott. Amikor eltelt a három év, a Bulgár tartomány királyával, Keán vojvodával ellenségeskedés keletkezett, mert megsértette őt. Elhatározta, hogy hadjáratot indít Bulgária ellen. Azonnal leveleket küldött szét a környékbeli bégeknek és a többieknek, s hadsereget kezdett gyűjteni. De eközben ennek a híre eljutott a Bulgár tartomány uralkodójának, Keánnak a fülébe, aki túlságosan makacs hitetlen volt, és nem félt a királytól. Azonnal leveleket küldött az összes bolgár katonaságnak, és hadsereget kezdett gyűjteni. Isztefán király pedig összehívta a végtelen Üngürüsz valamennyi bégjét, kibontotta zászlait, kitűzte a harci jelvényeket, megpergette a kis és nagy dobokat, s megszámlálhatatlan fegyveres seregével elindult Keán ellen." (Tarih-i Üngürüsz, Blaskovics József fordítása)


Rövidítések: