Heraldikai lexikon/Dózse

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Dózse, a Velencei Köztársaság és Genova uralkodója. Velencében a címet 697-ben vezették be. Évente más-más személy töltötte be a hivatalt, később élete végéig viselte. Velence függetlenségét és a cím használatát Napóleon szüntette be 1797-ben, majd Velence Habsburg uralom alá került. 1339-ig a Genovai Köztársaság feje is használta ezt a címet.

Méltóságának jelképe a dózsesüveg (de: Dogemütze) volt. Ez a régi olasz halászsüvegre emlékeztet, az alján gyöngyökkel és drágakövekkel díszített abroncs volt, mely néha abroncskoronára emlékeztetett, efölött pedig srégan, hátulról felfelé emelkedve egy másik díszített abroncs is körbegfutott. Az utolsó, aki 1797. május 12-ig ténylegesen is viselte Lodovico Manin (1789-1797) dózse volt, de egyes velencei nemesi családok tagjai (Giustiniani, Manin, Sagredo, Vendrami stb.) tovább viselték a címerükben. A görbült alakja miatt a velenceiek cornonak (szarv) nevezték.

A régi magyar nyelvben dosa alakban használták. Erre megy vissza a dús szó is, mely a 11-12. század fordulóján került nyelvünkbe, amikor a horvát tengerpart magyar uralom alá került.

Névváltozatok:
doge, dús (TESz. I. 692.)

de: Doge, Herzog, la: dux

1511 k.: „a zent Gergoli papa Romai duſnak neomeoſ nemzečegebeol tamada” [debr. K. 212.], 1785: „minden harmadik Esztendöbenn ujj ujj Uralkodot (mellyet ök a' magok nyelveken Dosának szoktanak nevezni) tésznek” [M. Hirmondó 333: NSz.] (TESz I. 692.)
Rövidítések