Heraldikai lexikon/Családmegtagadás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Névváltozatok:
vér árulás (M. nyelvtört. 108.)

la: proditio sangvinis, consangvinaria proditio, de: Blutverrat (M. nyelvtört. 108.)

„Az vér arulas az attyafiak keozeott eossi jozsagbol valo kirekesztesseben es ki tudassaban esik meg”. [Werbőczi István: Magyar decretum. Debrecen 1639. (1. kiad. 1565) 87. l.]
Rövidítések

Családmegtagadás, a család valamelyik tagja általi tett, amikor megszakítja a kapcsolatát a családjával és megtagadja származását, közösségét a család valamelyik tagjával, annak kulturális értékrendjével, nézeteivel stb. Ezen személyek általában a család „fekete bárányainak” számítanak és gyakoribb velük kapcsolatban az az eset, amikor maga a család vagy az adott családtag valamelyik szülője tagadja ki őket a családból.

A vértagadás (proditio fraterni sanguinis) régi jogi fogalom. Werbőczynél (Hármaskönyv I. r. 39. c.) akkor fordul elő, ha „az egyik fivér vagy nővér a másik fivért vagy nővért az ő törvényes jogaitól ravaszul, alattomosan és ármányosan megfosztja és az örökségből kizárja”. A vértagadás büntetése az ebből eredő gyalázaton és becstelenségen felül az volt, hogy az elitélt vértagadó minden ingatlan jószágától és örökségétől örök időre elesik és ezen jószágok és örökségek arra a fivérre vagy nővérre szállnak át, akit meg akart rövidíteni és meg akart fosztani a törvényes jogaitól, ő viszont a vétkest köteles volt a haláláig élelmezni és ruházni. Vértagadásnak számított az is, ha a nemes ember felesége vagy lánya csak azért fiusíttatta magát, hogy nemzetségének többi nőtagját a jószágoktól megfossza.

Lásd még[szerkesztés]

kitagadás