Ugrás a tartalomhoz

Heraldikai lexikon/Családi címer

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

A családi címer a hagyományos címertani felosztásban egy család vagy a közös őstől leszármazó nemzetség családainak a közös címere. Ez az adott címer eredeti formája (fõtypus, közös typus, közös vonás; Bárczay 6., 8., 10.), melyet a közös ős viselt. Az egyes családok ezen gyakran hajtotak végre változtatást (czímertypus; Bárczay 7.) vagy különféle félreértések miatt a címerábra kisebb-nagyobb változtatásokon ment át.

Névváltozatok:
származási czimer (Fényes Elek: Magyarország statistikája. Pest, II. 1843. 21.[1]), családi- vagy nemzetiségi czímer (Bárczay 4.), házi czímer (Hampel József ArchÉrt. 1888/3. 195.[2])
la: tesserae gentilitiae, fr: armoiries de famille, de: Geschlechtswappen, Familienwappen
Rövidítések

A családi címer az, amelyiket csak egy adott család visel és az ágakon belüli címerváltozatok is nyilvánvalóan az eredeti címerből származtak. Több család ugyanazon közös címert is viselhetett.

Lásd még[szerkesztés]

törzscímerNévváltozatok:
de: Stammwappen, Familienwappen, Ahnenwappen, Geschlechterwappen
Rövidítések

Családi címer, egy adott család vagy nemzetség címere, melyet először a család azon tagja viselt, aki azt előként felvette vagy adományt kapott rá az uralkodótól. A családi címerek viselése a pecséthasználat szükségességének követelményével vett lendületet. A családi címer öröklődött a családon belül. Idővel az egyes családtagok vagy ágak változtatásokat hajthattak végre rajta és így az eredeti családi címer kisebb nagyobb mértékben eltért az eredetitől. A családi címer változhat a címertöréskor, házasságkötéskor, új birtokok megszerzésekor, címerjavításkor vagy félreértés nyomán is, ha pl. a pecsétvéső nem értelmezi pontosan a pajzs címerképeit. A bővítések ellenére általában az eredeti ősi címert is megtartották. Ez általában a boglárpajzsra került. Családi címernek számítanak a nemzetségi címerek is. Az egyes rokoncsaládok közös eredetére gyakorta éppen az általuk viselt, egymáshoz hasonló címerek utalnak. Ezen változatok összehasonlításából következtetni lehet a nemzetség eredeti közös címerére is.

Németországban a címerviselés csak a címer felvevőjének közvetlen férfi utódaira vonatkozott. A nem közvetlen utódokat a címerviselésből akkor is kizárták, ha ugyanazt a nevet viselték.