Heraldikai lexikon/Címerdiagnosztika

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

H E R A L D I K ACímerdiagnosztika

A címerdiagnosztika az címerelmélet egyik részterülete. Részben azonos a historizálással. Fogalmát és metodikáját a 19. századi német heraldikusok határozták meg.

Névváltozatok:
címerisme

de: Wappendiagnostik, cs: poznání rebů
Rövidítések

Feladata egy (ismeretlen) címer korának meghatározása és területi lokalizálása annak külső jegyei alapján, például a pajzs formája után (milyen pajzsformák követték egymást kronologikusan), a pecsét köriratának paleográfiai összefüggései szerint, a különféle történeti korszakokra jellemző divatok alapján. (Például a háromlevelű, négylevelű, ötlevelű virág elterjedésének divatja szerint.) A címerdiagnosztika kevesebb figyelmet szentel a változások okainak. Ínkább csak leírja azokat, de nem kutatja alaposan azok értelmét.

Ez a vizsgálat stílustani ismereteket is megkövetel, mert minden ország heraldikája jellegzetes a maga módján. Így például az angol sisaktakaró egyszerű szalag, Közép-Európában viszont teljesen körbefogja a pajzsot.

A Korvinák illuminátorainak elkülönítésre a címerek vizsgálatát is igénybe veszik. A címerdiagnosztika egyik magyar példáját mutatják a fenti képek.

Lásd még:[szerkesztés]

címerművészet, címerfestő, heraldika