Heraldikai lexikon/Átlőtt

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csapy András czímere a sárkányrend jelvényével (1414)
Bocskai címer
Magyar címerek (Maróti, Leszteméri és más) a Livro de Aurotos (1416 k.-1417) című portugál címerkönyvből. Egy ismeretlen portugál herold műve, aki részt vett a konstanzi zsinaton.

Névváltozatok:
nyíllal átlőtt (Sváby Frigyes Turul 1889/3. 124.), átlukasztott (Fényes Elek: Magyarország statistikája. Pest, II. 1843. 21.[1]), áttűző (Orbán Balázs Szf.leír. 1868. IX. Felvinc), átlőve

Certo ictu deſtinata ferire: Épen oda lö́ni, vagy hajtani a' hová arányzott, jól találni a' tzélt (Pápai/Bod 201.)
Rövidítések

Az átlőtt a címerekben előforduló állatok, vagy emberek, esetleg tárgyak egyik póza. Olyan címerábra, mely valamilyen lövedékkel, általában nyílvesszővel van átszúrva, ami a magyar heraldika egyik jellegzetessége.

Leggyakoribbak a nyíllal átlőtt szivek, karok, lábak stb. A korai magyar heraldika egyik szép példája a szemein nyíllal átlőtt oroszlán, mely előfordul a Chapy, valamint a Boksa nemzetségből származó családok (Agócsy, Szerdahelyi, Bocskai, sóvári Soós, Széchy) 1414-es címerében. A Dapsy család címerében a szarvas nyaka Forgon Mihály leírása szerint elölről van nyíllal átlőve, ami azt jelenti, hogy a nyílvessző hegye a szarvas nyakából a háta felé áll ki, a tolla pedig a feje alatt látható a nyak felé.

Lásd még[szerkesztés]

oroszlán