Gyógynövény/Betegségek/Magas vérnyomás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 6837 bájt

Gyógynövény

Magas vérnyomás

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok

Egyszerű, csuklóra helyezhető automata vérnyomásmérő
Magas vérnyomás
(Hypertónia, Syn: Hypertension, Hypertenzió, High blood pressure)
Más neve(i): -
A vérnyomással a keringő vér nyomását vagy erejét mérjük az erekben. Mivel ez a nyomás változik amikor a szív összehúzódik és elernyed, a vérnyomást két számmal fejezzük ki: szisztolés és diasztolés nyomással.
Ezek a nyomások mint egymás mellett alló két szám vannak leírva – például 120/80, amit úgy olvasunk, hogy ”120 per 80”. Az első szám ’120’ a szisztolés nyomás és a második szám ’80’ a diasztolés nyomás.
A szisztolés nyomás, a magasabb szám, akkor keletkezik amikor a szív összehúzódik vagy pumpál és a vért kinyomja a szívből az erekbe.
A diasztolés nyomás, az alacsonyabb szám, akkor keletkezik, amikor a szív elernyed.
A vérnyomás jelentősen változik a nap folyamán. Általában alacsonyabb amikor pihenünk és magasabb amikor aktívak vagyunk. A különböző testhelyzetek (lefekvés vagy felállás, ülés) is megváltoztatja a vérnyomást. Más tényezők, mint például az érzelmek, terhesség, dohányzás, az általános környezet és a gyógyszerek, mind megváltoztathatják a vérnyomást.
A magas vérnyomás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Nagyon fontos, hogy az egyén vérnyomását legalább egyszer minden két évben megmérjük, vagy gyakrabban, ha az orvos azt tanácsolja.
Elfogadhatónak mondható a 140-es szisztolés (a magasabb szám) és 90-es diasztolés (az alacsonyabb szám) vagy ezeknél kissebb értékek. Azt a vérnyomást, amely huzamosan 140/90 felett van, magas vérnyomásnak, vagy hypertenziónak nevezzük. Ha csak egyszer mérünk 140/90-nél magasabb értéket, az még nem jelent magas vérnyomást. Az orvos nem fogja a magas vérnyomás diagnózist egy magas vérnyomásérték alapján felállítani.
90-95 százalékban a magas vérnyomás okát nem lehet megállapítani. Azt a vérnyomást, ahol az okot nem lehet megállapítani, ’eszenciális hypertenziónak’ is hívjuk. A többi esetben, a magas vérnyomás más háttérben fekvő betegség tünete, mint például az ateroszklerózis (az erek megkeményedése) vagy veseproblémák. Ha a háttérben fekvő problémát helyre állítjuk, a vérnyomás általában visszatér a normális értékekhez. Ezt a vérnyomást ’szekundáris hypertenziónak’ hívják.
Bármely korban felléphet, de idősebbeknél gyakrabban fordul elő. Továbbá gyakrabban fordul elő afrikai eredetű embereknél, túlsúlyosoknál, magas mennyiségű alkohol fogyasztóknál, fogamzásgátlót szedő nőknél és azoknál akiknél a családban már előfordult magas vérnyomás.
Jegyezzük meg, hogy egyszeri magas vérnyomás mérése még nem jelenti, hogy az embernek magas vérnyomásos betegsége van. Ha a méréskor magas a vérnyomás, valószinű, hogy ismételt vérnyomásmérésekre lesz szükség. Azzal, hogy nyomon követjük a vérnyomást, az orvos eldöntheti, hogy a vérnyomás normális értékek között mozog-e.
Ha a magas vérnyomást időben észrevesszük, emberéleteket menthetünk meg.
Két gyógymód létezik a magas vérnyomásra. Az egyik az életmódváltoztatás, a másik pedig a gyógyszeres kezelés. Először az orvos valószínű az életmódváltoztatást fogja ajánlani.
- ha dohányzol, hagyd abba
- tarts egészséges testsúlyt
- egyél egészségesen, fogd vissza a zsíros és sós ételeket
- az alkohol fogyasztását korlátozd 2 italra naponta (egy férfinak maximum 14 ital, egy nőnek maximum 9 ital hetente)
- Mozogj – ezt vitasd meg az orvosoddal
- Lazíts - a stressz növelheti a dohányzást és az alkoholfogyasztást, ami a vérnyomás megemelkedéséhez vezethet.
Ha gyógyszeres kezelés alatt állunk, szedjük rendszeresen gyógyszereinket és kövessük az orvos utasításait. Ha úgy érezzük, hogy egy gyógyszer bármilyen oknál fogva nem felel meg számunkra, NE változtassuk meg az adagot – hívjuk fel vagy látogassuk meg az orvosunkat. Manapság már nagyon sokfajta vérnyomáscsökkentő gyógyszer áll rendelkezésünkre, és így legtöbször megtalálhatjuk a megfelelőt.
A magas vérnyomást „csendes gyilkos” néven is emlegetik, mivel gyakran nem észlelünk semmilyen figyelmeztető jelet sem. Sajnos nagyon sok esetben az első jel már csak egy nagyon komoly probléma mint például a szélütés. A magas vérnyomás lassan tönkre teszi az ereket, szívet és a vesét. A magas vérnyomást csak a vérnyomás mérésével lehet megállapítani.
A magas vérnyomás, mégha csak „határos” is, magassab rizikónak teszi ki az egyént arra, hogy szélütést, szívinfarktust vagy veseproblémákat kapjon. Ha az egyén vérnyomása magas és van egy, vagy több rizikó faktorja (dohányzás, magas vérkoleszterin, cukorbetegség, túlsúly), annak az esélye, hogy szélütést vagy szívrohamot kapjon, sokkal nagyobb mint az átlagember esélye.
A magas vérnyomás a legfontossabb ellenőrizhető rizikós faktor a szélütés megelőzésénél. Minél magasabb a vérnyomás, annál nagyobb az esély a szélütésre.
Ha a legpontossabb mérést szeretnénk kapni, akkor két három órával a kivizsgálás előtt, próbáljuk meg a következőket tenni.
- ne egyél semmit fél órával a mérés előtt
- kerüld a cigaretta füstöt, teát és a kávét, mert ezek rövid időre felemelhetik a vérnyomást
- ne végezzünk nehéz fizikai munkát fél órával a kivizsgálás előtt, mert ez rövid időre felemelheti a vérnyomást
- menjünk el vizelni, mert a tele húgyhólyag befolyásolhatja a vérnyomásmérést.
- Tudassuk a személlyel aki a mérést végzi, ha betegeknek érezzuk magunkat, félünk, vagy rohantunk a kivizsgálásra
- Szintén mondjuk el a mérést végző személynek, ha gyógyszereket szedünk magas vérnyomásra, nikotin tapaszt, vagy rágót használunk, vagy más szabadon kapható gyógyszert szedünk például köhögésre vagy náthára.
Mérés után kérdezzük meg a vérnyomás értékét, és azt is, hogy ez magas, normális, vagy alacsony-e. Vezessük a megadott értékeket.


Lásd még: Mihez-mit


Sablon:Betegségek-trt

Magyar Wikipédia: Magas vérnyomás