Ugrás a tartalomhoz

Növények/E/Ébenfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | E
(Diospyros virginiana szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2442 bájt

Növények

Ébenfa

Ébenfa keresztmetszete
Faragott ébenfa elefántok Sri Lankáról


Ébenfa
(Diospyros virginiana, Syn: -)
Más neve(i): amerikai ébenfa


Az ébenfa a Diospyros a hangavirágúak rendjébe és az ébenfafélék családjába tartozó nemzetség. A nemzetségbe tartozó fa vagy a belőle nyert faanyag. Tágabb értelemben a nemesfákat használó mesterségek eredetüktől függetlenül ébenfának neveznek egyéb olyan faanyagot is, ami nehéz, kemény, tömör szerkezetű (akár a víznél is nagyobb sűrűségű), és fekete vagy sötét színű.
Általában nem túl magas fák, viszonylag kicsiny törzsátmérővel. Az értékes faanyagukról ismert fajok mellett gyümölcsfák is tartoznak ide, például a datolyaszilva vagy kakigyümölcs.
Anyagukra jellemző, hogy nagy sűrűségű, szerkezete viszonylag homogén, pórusai kicsik vagy közepesek. Sokféle színe lehet, a leggyakoribb a szürkés rózsaszín, viszonylag kevés faj anyagának van szép, színes gesztje, ami miatt elsősorban értékelik. A fekete ébenfák szíjácsa általában 6–8 cm széles, fehér vagy rózsaszínes. A fekete geszt pórusait szintén fekete tartalmi anyagok töltik ki, emiatt szinte láthatatlanok, ez adja felületének fémesen csillogó fényét.
Rendkívül tartós, a gombáknak és rovaroknak jól ellenálló faanyagok. Száradás közben erősen zsugorodik, keménysége miatt ez repedéseket okozhat.
Az ókortól kezdve napjainkig nagy becsben tartják. Használják értékes bútorokhoz berakásnak, faragáshoz, húros hangszerekhez fogólapnak, kulcsnak.
Keménysége miatt nem könnyű megmunkálni, gyakran kicsorbítja a szerszámok vágóéleit, de nagyon szépen polírozható. A lakkokkal szemben szeszélyesen viselkedik, jól ragasztható. Száradáskor hajlamos az alakváltozásra, repedezésre, ezért különös figyelmet igényel a tárolása.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Ébenfa
A Wikimédia Commons tartalmaz Ébenfa témájú médiaállományokat.