Címerhatározó/Sörfőzőcéhek címere

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként a sörfőzőcéhek címerével foglalkozik.


Győrszigeti sörfőzőcéh[szerkesztés]

Győrszigeti sörfőzőcéh pecsétje (a) 18. század.png

A győrszigeti sörfőzőcéh pecsétje, 18. század, Xántus János Múzeum, Győr

Leírás

Levágott élű hasáb alakú nyéllel készült, nyakánál gyűrűzéssel. A pecsétlőlappal egy darabból, vasból kovácsolták, melynek nyomófelületébe vésték a pecsétképet. A vésés technikáját a precíz minőség jellemzi, elképzelhető, hogy marószerkezet segítségével készült. A kerek nyomólapot levélkoszorú szegélyezi, és a belső, pontvonallal határolt gyűrűben van a német nyelvű körirat: „INSI(e)GEL BISCHOFLICHES ZIGET NECHST BEY RAAB BIER BRAUER”. A címermező tekercsmotívumokkal keretezett kartus, benne a védőszent, a hagyományosan római katonaként ábrázolt Szent Flórián látható, aki baljában zászlós lándzsát tart, jobb kezében csobolyóval egy égő házat olt. A céhcímer — árpakalászon keresztbe tett zurboló és nyeles merőedény — ovális pajzson a védőszent bal lábánál kapott helyet. A dúc évszám nélküli, feltételezhetően az 1747-ben kapott szabályzattal egykorú. (XJM céh. 54.3.2.)

[1]

Győrszigeti sörfőzőcéh pecsétje (b) 18. század.png

A győrszigeti sörfőzőcéh pecsétje, 18. század, Xántus János Múzeum, Győr

Leírás

A nagy tipáriumhoz (lásd 57.) hasonlóan egy darabból készült, kovácsvas nyéllel és pecsétlőlappal. Ábrázolása és vésési technikája azonos a nagy pecséttel, körirata a méreteknek megfelelően több rövidítéssel készült, német nyelven: „BISCH(ofliches) ZIGET BEY RAAB BIER BRAUER INSI(e)GEL”. A címermező tekercsmotívumokkal keretezett kartus, benne a védőszent, a hagyományosan római katonaként ábrázolt Szent Flórián látható, aki baljában zászlós lándzsát tart, jobb kezében csobolyóval egy égő házat olt. A céhcímer — árpakalászon keresztbe tett zurboló és nyeles merőedény — ovális pajzson a védőszent bal lábánál kapott helyet.

[2]

Győrszigeti sörfőzőcéh pecsétje (c) 18. század.png

A győrszigeti sörfőzőcéh pecsétje, 18. század, Xántus János Múzeum, Győr


Leírás

Ugyancsak az előzők (lásd 57. és 58.) mintájára készült, de hasáb alakú kovácsolt szárára ezúttal sárgaréz nyomólapot forrasztottak. A pecsétkép és a szöveg azonos a másik kis dúccal, a vésési technika azonban kézi megmunkálásra utal. A címermező tekercsmotívumokkal keretezett kartus, benne a védőszent, a hagyományosan római katonaként ábrázolt Szent Flórián látható, aki baljában zászlós lándzsát tart, jobb kezében csobolyóval egy égő házat olt. A céhcímer — árpakalászon keresztbe tett zurboló és nyeles merőedény — ovális pajzson a védőszent bal lábánál kapott helyet. Felirata: „BISCH(ofliches) SIGET: BEY: RAAB: BIER: BRAUER: INSI(e)G(e)L”.

[3]

  • Irodalom:


A céh címerének ábrája a címerhatározóban még nem szerepel.


Külső hivatkozások:


Rövidítések


Lásd még: